Jovetić: Analiza na kojoj se bazira stomatološka reforma urađena površno, potrebno da se čuje mišljenje struke

"Uvidom u dostavljenu analizu, vidi se da Ministarstvo zdravlja ne samo da ne namjerava otvaranje ambulanti u svim osnovnim i srednjim školama, nego čak nema u planu ni otvaranje ambulanti u pojedinim gradovima u Crnoj Gori"

2655 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/Facebook
Foto: Screenshot/Facebook

Povodom izjave direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, Vuka Kadića, da će stomatološka reforma krenuti od sljedeće godine, predsjednik Stomatološke komore, Vladimir V. Jovetić, poručio je da je analiza na kojoj se reforma bazira urađena površno.

Samim tim je, kako je saopštio, i sasvim očigledno da se i cjelokupna reforma radi površno, bez jasnog cilja i bez strateškog pristupa.

Jovetić je povodom najavljene reforme stomatološke zdravstvene zaštite uputio izvod iz Akta Ministarstvu zdravlja Crne Gore, a tiče se upravo pomenute reforme.

"Ako se reforma bazira na analizi ispunjenosti uslova za otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, koju je radio Fond za zdravstveno osiguranje, a naročito ako se ima u vidu da je analiza urađena veoma površno, bez posjedovanja i prikupljanja relevantnih podataka (o stanju oralnog zdravlja, broja predškolskih ustanova, broja osnovnih i srednjih škola, i broja djece), onda je sasvim očigledno da se i cjelokupna reforma radi površno, bez jasnog cilja i bez strateškog pristupa", poručio je Jovetić, a navodi se u saopštenju Stomatološke komore Crne Gore.

Istakao je da smatra da je takav pristup nedopustiv i da je u što kraćem roku neophodno uvažiti smjernice Stomatološke komore, kako bi pacijenti bili adekvatno zbrinuti i kako bi sistem pružanja stomatološke zdravstvene zaštite bio unaprijeđen.

Poručio je da posebno zabrinjava činjenica da je 30.avgusta prošle godine Ministarstvo zdravlja formiralo Radnu grupu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Crne Gore.

"Uvidom u dostavljenu analizu, vidi se da Ministarstvo zdravlja ne samo da ne namjerava otvaranje ambulanti u svim osnovnim i srednjim školama, nego čak nema u planu ni otvaranje ambulanti u pojedinim gradovima u Crnoj Gori – što se jasno vidi na primjeru grada Mojkovca, u kojem nijedna niti osnovna niti srednja škola po analizi nije ušla u plan reforme", saopštio je Jovetić.

Poručio je da se postavlja pitanje na koji način će 1031 djece iz Mojkovca ostvariti pravo na stomatološku zdravstvenu zaštitu.

"Smatram da je ovakvo planiranje nedopustivo i da je to još jedan pokazatelj da reforma koju planira Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje, neće adekvatno zbrinuti pacijente, do toga da neke uopšte neće zbrinuti. Stoga smatram da je došao krajnji momenat da se čuje mišljenje struke", istakao je Jovetić.

Povezani članci

31. Oktobar 2022.

Kadić: Neće biti nestašice ljekova, izmireni dugovi