Đurović: Odgovorno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo temelj demokratske države

Predsjednika Skupštine kazala je da je na najvišim državnim funkcionerima da ulože dodatne napore da omoguće ambijent u kome će tužioci moći da rade slobodno i bez pritisaka

3190 pregleda 8 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović uputila je čestitku povodom 1. novembra - Dana državnih tužilaca Crne Gore, vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović, glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu.

“Odgovorno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo je temelj svake demokratske države i garant za izgradnju pravednog i bezbjednog društva. U ukupnom procesu sazrijevanja sistema zasnovanog na osjećaju pravičnosti i sigurnosti nosioci tužilačke funkcije imaju krucijalnu ulogu i obavezu. Biti tužilac jeste posebna čast, ali i veliko breme koje ne mogu da nose svi, već samo oni najhrabriji i najodvažniji", navela je ona u čestitki.

Đurović je istakla da je nezavisno i efikasno tužilaštvo prvenstveno interes svih građana, ali istovremeno i preduslov za članstvo u EU, posebno u pogledu zatvaranja poglavlja 23 i 24, koja se odnose na reforme pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Naročito želim da ukažem na značaj velikog posla koji su u proteklom periodu obavili v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, ali i svi pripadnici tužilačkog sistema koji su pokazali volju, odlučnost i nepokolebljivost u borbi sa najvećim devijacijama našeg društva, ne libeći se da pokrenu značajne procese, od čijeg će ishoda zavisiti i naš napredak u procesu evropskih integracija", dodala je Đurović.

Kazala je kako je sigurna da će tužilačka organizacija nastaviti da daje dobre rezultate, te da je na najvišim državnim funkcionerima da ulože dodatne napore da omoguće ambijent u kome će tužioci moći da rade slobodno i bez pritisaka.

"U tom smislu, mogu računati na punu podršku Skupštine Crne Gore, koja će posvetiti dužnu pažnju svim djelovima sistema čiji je zadatak očuvanje temelja države i društva i briga za interese građanki i građana", zaključuje se u čestitki.

Bonus video: