Kovač: Dolazak Jovanović i Novovića novi početak za nezavisno tužilaštvo, dali vidljive rezultate

"Odlučni smo da izgradimo društvo čije su temeljne vrijednosti zasnovane na savremenoj vladavini prava i pravnoj državi, čiji je jedan od osnovnih stubova nezavisno i nepristrasno državno tužilaštvo", poručio je Kovač

4508 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Samo nezavisno, efikasno i odgovorno tužilaštvo može i mora biti snažna poluga u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i garancija za izgradnju pravednog i bezbjednog društva, kao preduslova ukupnog napretka Crne Gore, poručio je ministar pravde Marko Kovač.

On je povodom 1. novembra - Dana državnih tužilaca uputio čestitku v.d. VDT-a Maji Jovanović, glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u Državnom tužilaštvu.

"Danas je prilika da se svi podsjetimo na moralna načela koja su vas, nadam se, uputila da svoj profesionalni put gradite u okviru državnotužilačke organizacije, da se rukovodite isključivo Ustavom i zakonima, uvažavajući principe istine i pravičnosti, i to u cilju uspostavljanja i očuvanja vladavine prava, kao vrhunskog načela savremenih demokratskih društava", kazao je Kovač.

On ih je pozvao da nastave sa predanim radom u borbi protiv svih vidova kriminaliteta i na taj način pokažu da su dostojni važne funkcije koju obavljaju i da grade svoj profesionalni integritet.

"Bez vas sve reforme koje zajednički pokrećemo na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ne bi bile moguće. Vlada Crne Gore i Ministarstvo pravde su odlučni da vam pruže bezrezervnu podršku kako u pogledu materijalnih i kadrovskih, tako i u pogledu zakonskih rješenja koja će. vas dodatno osnažiti da u toj borbi istrajete. Odlučni smo da izgradimo društvo čije su temeljne vrijednosti zasnovane na savremenoj vladavini prava i pravnoj državi, čiji je jedan od osnovnih stubova nezavisno i nepristrasno državno tužilaštvo", poručio je Kovač na Tviter nalogu Ministarstva pravde.

Istakao je i da stepen ostvarivanja pravde, osjećaj sigurnosti i vraćanje povjerenja građana u tužilaštvo moraju biti odraz odgovornog vođenja krivičnih postupaka, "što dodatno obavezuje novo rukovodstvo državnog tužilaštva da uloži dodatni napor u jačanje profesionalizma državnih tužilaca".

Kovač smatra da dolazak Maje Jovanović i Vladimira Novovića na čelo VDT i SDT označava novi početak za nezavisno tužilaštvo i veliki momenat za borbu protiv kriminala i korupcije. "Oni su dali vidljive i mjerljive rezultate u složenim predmetima interesovanja domaće i međunarodne javnosti".

U čestitki se dodaje i da smo svjedoci da u Crnoj Gori i dalje postoje "kako politički, tako i neki drugi vaninstitucionalni centri moći koji kontinuiranim medijskim napadima uz veliku upornost pokušavaju obezvrijediti rezultate i rad Državnog tužilaštva".

"Pozivam vas da nastavite da se rukovodite isključivo Ustavom i zakonima ove države i da u vršenju svojih poslova postupate savjesno i stručno, te da gonjenje učinilaca krivičnih djela sprovodite principijelno, bez obzira na to ko je njihov učinilac. Uvažene tužiteljke i tužitelji, želim vam da hrabro i dostojanstveno, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, nastavite odlučnu borbu protiv kriminala i, uz tu poruku, još jednom vam čestitam praznik i želim mnogo uspjeha u radu koji je pred vama", navodi se u čestitki.

Bonus video: