URA: Alimentacioni fond još jedna pobjeda naše politike

Ističu i da je Alimentacioni fond prvi korak države u pomaganju samohranim roditeljima, a da je osnivanje Alimentacionog fonda i njegovo zakonsko regulisanje još jedan potez kojim u potpunosti "poštujemo ustavnost države i načelo da je ona država socijalne pravde"

1301 pregleda 4 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da im je izuzetno zadovoljstvo što Zakon o privremenom izdržavanju djece koji podrazumijeva i Alimentacioni fond stupa na snagu danas i počinju prijave.

"URA se od nastanka, tačnije 2015. zalagala i inicirala osnivanje ovakvog fonda i njegovo regulisanje kroz zakonske akte. Ovo je još jedna pobjeda naše politike, što je posebna satisfakcija, imajući u vidu da se time doprinosi tome da društvo postaje bolje, solidarnije i pravednije", saopštili su oni.

Dodaju i da je bilo neprihvatljivo da država ne čini ništa kako bi pomogla samohranim roditeljima i riješila problem neplaćanja alimentacija.

"Svjedoci smo činjenice da u Crnoj Gori postoji veliki broj nesavjesnih roditelja koji nakon razvoda ne osjećaju nikakvu obavezu prema svojoj djeci, ako ih zakon na to obavezuje. Samohrane roditelje kojima su djeca ‘pripala’ niko ne pita da li imaju mogućnosti da se brinu o djeci. Oni se moraju snaći i obezbjediti im hranu, odjeću, obuću, školovanje i sve drugo što je neophodno. Suđenja kojima bi pokušali da zadovolje prava za svoju djecu trajala bi neprimjereno dugo i iscrpljuju emotivno i materijalno", navodi se u saopštenju.

Ističu i da je Alimentacioni fond prvi korak države u pomaganju samohranim roditeljima, a da je osnivanje Alimentacionog fonda i njegovo zakonsko regulisanje još jedan potez kojim u potpunosti "poštujemo ustavnost države i načelo da je ona država socijalne pravde".

Bonus video: