ASK izgubio skoro polovinu upravnih postupaka

“Okončano je 40 postupaka (uključujući predmete iz prethodnog perioda), a kršenje Zakona utvrđeno u 57,5 odsto predmeta (23)”, navedeno je u izvještaju o radu ASK-a

3922 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) u 2021. godini izgubila je skoro polovinu upravnih postupaka pokrenutih u oblasti sprečavanja sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija.

U izvještaju ASK-a za prošlu godinu, o kojem će danas raspravljati poslanici na sjednici Skupštine Crne Gore, navedeno je da su pokrenuli 50 upravnih postupaka, prenosi Radio televizija Nikšić.

“Okončano je 40 postupaka (uključujući predmete iz prethodnog perioda), a kršenje Zakona utvrđeno u 57,5 odsto predmeta (23)”, navedeno je u izvještaju o radu ASK-a.

Zbog kršenja odredaba ZSK koje se odnose na oblast ograničenja u vršenju javnih funkcija, Agencija je u 2021. podnijela pet zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupka nadležnim sudovima za prekršaje, od kojih je u jednom od suda traženo oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja.

“Okončano je ukupno 8 postupaka (uključujući i one iz prethodnih godina), od čega su u 87,5 odsto izrečene sankcije. Ukupan iznos novčanih kazni je 2.100 eura. Na osnovu predloga za oduzimanje imovinske koristi, osim izricanja novčanih kazni, sudovi su u dva predmetu (iz 2021. i 2019) oduzeli imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja u iznosu od 8.655 eura”, podaci su iz izvještaja.

U 2021. godini organi vlasti su, prije postupka izbora/imenovanja, zahtijevali izvode iz evidencije Agencije za 127 lica, kako bi provjerili da li ima zakonskih smetnji za njihovo imenovanje, odnosno da li su u posljednje četiri godine prije kandidovanja, u svojstvu javnog funkcionera, bili razriješeni javne funkcije zbog povrede odredaba Zakona. Postupljeno je po svim zahtjevima organa vlasti i utvrđeno da za 126 lica nema smetnji za imenovanje, dok je u odnosu na jedno lice organ vlasti upućen da zatraži davanje Mišljenja nadležnog Odsjeka.

Tokom 2021. godine, nakon donijetih konačnih odluka u vezi sprečavanja sukoba interesa javnih funkcionera, organi vlasti su postupili u 10 predmeta.

“U jednom predmetu je izrečena disciplinska mjera – novčana kazna u iznosu 20 odsto mjesečne zarade u jednom mjesecu; u pet predmeta je izrečena disciplinska mjera – opomena; u jednom predmetu organ vlasti je zaključio da nije nadležan da sprovede disciplinski postupak; u jednom predmetu organ vlasti je obavijestio o namjeri o daljem postupanju (čekaju pravosnažnost Odluke). U dva predmeta javni funkcioner je podnio ostavku”, navedeno je u izvještaju.

Bonus video: