Raditi na primjeni Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba

Izvršni direktor NVO Kvir Montenegro kazao da su pripadnici LGBTIQ zajednice dodatno ugroženi, usljed snažne polarizacije društva, porasta govora mržnje, kao i povećanog broja fizičkih napada i prijetnji LGBTIQ zajednici

2456 pregleda 0 komentar(a)
Vujović i Knežević, Foto: Skupština Crne Gore
Vujović i Knežević, Foto: Skupština Crne Gore

Poslanica Demokrata Tamara Vujović sastala se sa izvršnim direktorom NVO Kvir Montenegro (Queer Montenegro) Milošem Kneževićem. Tom prilikom zaključeno je da je neophodno raditi na primjeni Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, ali i da se moraju pratiti realizacije akcionih planova u lokalnim samoupravama, kako bi adekvatnom primjenom aktivnosti došlo do promjena u društvu.

Vujović je informisala sagovornika da će se, u smislu usaglašavanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, na sljedećoj sjednici Plenarnog zasijedanja raspravljati o tri predloga Zakona – Zakon o parničnom postupku, o vanparničnom postupku, i o obligacionom odnosima.

Knežević je, kako je saopšteno iz Skupštine, upoznao poslanicu Demokrata sa problematikom sa kojom se suočava LGBTIQ zajednica u svim gradovima Crne Gore i sa podacima koji se odnose na implementaciju Strategije koja, od donošenja 2019. do danas nije dala očekivane rezultate u smislu unapređenja kvaliteta života LGBTIQ populacije.

Knežević smatra da su pripadnici LGBTIQ zajednice dodatno ugroženi, usljed snažne polarizacije društva, porasta govora mržnje, kao i povećanog broja fizičkih napada i prijetnji LGBTIQ zajednici, te istakao da bi se kadrovskim popunjavanjem na nivou resornog ministarstva Vlade poboljšala implementacija Strategije. Takođe, naveo je da osoba koja je godinama radila na tim pitanjima nije više na tom radnom mjestu.

Poslanica Vujović je istakla da je Crna Gora napravila iskorak kada je usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, te da je potrebno dalje usaglašavanje zakona da bi se omogućila puna primjena tog dokumenta. Pružila je punu podršku realizaciji većeg broja edukacija i organizovanju okruglih stolova, konvencija o temama od značaja za zajednicu, podršku inicijativi da se ogranizuje zajednička sjednica Odbora i Ženskog kluba u Skupštini, a sve u cilju sagledavanja statusa zajednice LGBTIQ u Crnoj Gori, kao i podizanja svijesti građana o pomenutoj temi, te ponudila konkretna rješenja kroz javnu razmjenu mišljenja.

"Sagovornici su se saglasili da je, kako na svjetskom, tako i na državnom nivou u pogledu ostvarivanja pune ravnopravnosti i poštovanja ljudskih i manjinskih prava, došlo do određene regresije, što je odlika kriznih vremena, i da se za ljudska prava moramo boriti svakodnevno, odmjereno i zajednički te da su neki pomaci naprijed ipak učinjeni", navodi se u saopštenju.

Bonus video: