Građanska alijansa: Neophodna cjelovita reforma tužilaštva

Smatraju i da postupci u kojima faza istrage traje predugo ne bi trebalo više biti praksa, posebno kada ne postoji adekvatan razlog za to, te da se tako i disciplinska odgovornost državnih tužilaca zbog zastarijevanja krivičnih gonjenja mora naći u vrhu prioriteta, što do sada nije bio slučaj

3538 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Screenshot/ Građanska alijansa
Foto: Screenshot/ Građanska alijansa

Nezavisno, efikasno, profesionalno tužilaštvo neophodno je za dalji razvoj Crne Gore, što će u konkretnom imati za cilj ima efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopštili su iz Građanske alijanse.

Poručuju i da je neophodna reforma ovog oblika vlasti, te da mogu reći da je "dijelom i započeta, ali da nije izvedena do kraja".

Iz te nevladine organizacije su kazali da dug vremenski period koji smo čekali na izbor pet članova Tužilačkog savjeta (TS), te činjenica da je funkcija Vrhovnog državnog tužioca u v.d stanju, predugo trajanje istraga u ranijem periodu, ukazuju na opravdanost postojanja zabrinutosti kada je u pitanje rad državnog tužilaštva.

"Kao i prethodnih godina, moramo spomenuti prostorno tehničke-kapacitete za adekvatan i profesionalan rad državnih tužilaca. Iako je Vlada Crne Gore donijela 06.09.2022. Zaključak o potrebi poboljšanja rješavanja pitanja prostornih kapaciteta Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog državnog tužilaštva, Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i Specijalnog policijskog odjeljenja, do danas nijesu sprovedeni i nijesu vidljive konkretne aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Smatraju i da postupci u kojima faza istrage traje predugo ne bi trebalo više biti praksa, posebno kada ne postoji adekvatan razlog za to, te da se tako i disciplinska odgovornost državnih tužilaca zbog zastarijevanja krivičnih gonjenja mora naći u vrhu prioriteta, što do sada nije bio slučaj.

"Nakon odabira novog Glavnog specijalnog tužioca, mogli smo primijetiti određene vidljive rezultate, kao što su lišavanje slobode i određivanje pritvora lica koja su obavljavalja neke od najznačajnijih funkcija u pravosuđu. Sa jedne strane, ohrabruje činjenica da je rad državnog tužioca usmjeren na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sa druge strane, zabrinjava to da su nam ta lica donedavno upravo bili čelni ljudi pravosuđa", piše u saopštenju.

Dodaju i da ne mogu biti zadovoljni za procesiranje lica koja su odgovorna ili koja su učestvovala u ratnim zločinima na teritoriji Crne Gore.

"I dalje su za ova krivična djela samo procesuirana lica čija je uloga u ratnim zločinima bila najmanja, dok značajnih pomaka u rasvjetljavanju ratnih zločina nema. Ukoliko se sprovedu korjenite promjene, očekivano je da bi Crna Gora mogla zatvoriti i ključna pregovaračka poglavlja u pristupu ka Evropskoj uniji", poručuju iz Građanske alijanse.

Bonus video: