ASK:Ne možemo da izgubimo predmet u kojima nijesmo stranka u postupku

Poručili su da je procenat okončanih sporova značajno veći u odnosu na godišnji nivo u prethodne tri godine rada

3228 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprječavanje korupcije reagovala je na tekst pod nazivom "ASK izgubio skoro polovinu upravnih postupaka“ poručivši da ASK ne može da izgubi predmete u kojima nije stranka u postupku.

Iz Agencije za sprječavanje korupcije saopštili su da tekst sadrži nepotpune informacije i poluistine plasirane sa ciljem da se obmane javnost.

"Zbog pojašnjenja, ali i edukacije onih koji su iz Izvještaja o radu Agencije za sprječavanje korupcije u 2021. godini izvukli podatak koji im je izgledao kao najpogodniji za manipulaciju koji sadrži nepotpune informacije i poluistine plasirane sa ciljem da se obmane javnost", poručili su oni.

Agencija je, kako navode, u 2021. godini, što je navedeno u Izvještaju, ali ne i u tekstu, pokrenula 345 upravnih postupaka protiv javnih funkcionera.

Dodaju da je okončano ukupno 205 postupaka, a kršenje Zakona o sprječavanju korupcije je, kako kažu, utvrđeno u 89,3 odsto slučajeva (183).

Prema njihovim riječima taj procenat je značajno veći u odnosu na godišnji nivo u prethodne tri godine rada.

"U oblasti sprječavanja sukoba interesa i poštovanja ograničenja u vršenju javnih funkcija okončano je 40 postupaka. Od 18 pokrenutih po službenoj dužnosti, u 14 je utvrđeno kršenje Zakona. Od 22 postupka pokrenuta po prijavi drugog fizičkog/pravnog/nn lica, u 13 nije utvrđeno kršenje Zakona, i to su podaci koje je autor (ili autori) teksta izostavio da pomene", navodi se u saopštenju.

Poručili su da upravni postupak pred Agencijom, koji bi, kako su kazali, bi trebao da bude poznat svima koji se bave ovom tematikom pa i na površnom nivou, služi da se utvrdi da li je javni funkcioner prekršio Zakon.

Konstatacija da je, kako navode, Agencija "izgubila" postupak koji sama vodi, odlučuje o njemu i čija odluka je konačna, predstavlja besmislicu.

"Plastično pojašnjeno: u konkretnim slučajevima, Agencija nije stranka u postupku, pa ih, prema tome, ne može ni izgubiti", saopštili su iz Agencije.

Navode da izgubiti mogu samo oni koji na takav način žele da utiču na ugled njihove institucije, proturajući tezu o navodnom neuspješnom djelovanju.

"Upućujemo ih da pažljivo pročitaju Izvještaj o radu, kao i Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, u kome je konstatovano da je kapacitet Agencije dodatno ojačan, što je "proizvelo poboljšane performanse i povećane napore da se ostvare opipljivi rezultati“", poručeno je iz Agencije.

To su, kako je saopšteno, već činjenice kojima je teško manipulisati.

"Ne očekujemo da nam se autor teksta i medijska kuća koja ga je objavila izvine, jer nama takav čin i ne treba, budući da iza nas stoje provjerljivi rezultati, prepoznati i od strane međunarodnih partnera. Ono što očekujemo je izvinjenje upućeno javnosti, zbog neprofesionalnog odnosa, tendencioznog izvještavanja i izvrtanja istine", navodi se u saopštenju.

Povezani članci

01. Novembar 2022.

ASK izgubio skoro polovinu upravnih postupaka