SPUCG: Neprihvatljivo da studenti budu isključeni iz procedure izbora rektora

Oni su poručili da bi usvajanje prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju predstavljao opasan presedan

3212 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SPUCG
Foto: SPUCG

Usvajanje prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju predstavljao bi opasan presedan i potvrdu da se glas studenata ne uvažava.

To je saopšteno iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, a to je, kako su poručili, tužna istina sistema obrazovanja u CG.

"Smatramo da je nedopustivo da se Predlog Zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju stavlja u skupštinsku proceduru bez konsultovanja Studentskog parlamenta jedinog državnog univerziteta, koji je prije nepune dvije godine već izrazio jasan i negativan stav po pitanju predmetnog predloga i izmjena sadržanih u istom", navodi se u saopštenju SPUCG, a potpisuje ga predsjednik tog predstavničkog tijela Andrej Vukčević.

Navode da se predložene izmjene odnose se na izbor rektora državnog univerziteta, odnosno propisuju cjelokupnu izbornu proceduru zaključno sa glasanjem za navedenu funkciju, pri čemu je predloženo da "biračko pravo na izborima za rektora državnog univerziteta ima akademsko osoblje u radnom odnosu na državnom univerzitetu“.

Povod njihovog obraćanje je, kako su kazali, navedena odredba dostavljena u formi prijedloga, jer se njome mijenjaju pravila za izbor rektora, a studenti, odnosno izabrani studentski predstavnici isključuju iz istog.

"Podsjećamo da su studentski predstavnici saglasno važećim zakonskim propisima, uključeni u izbor rektora i to posredstvom delegiranih predstavnika u Senatu kao najvišem akademskom tijelu i Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore koji donosi odluku o izboru rektora", poručili su iz SPUCG.

Predložene izmjene smatraju neprihvatljivim sa stanovišta isključivanja studenata iz navedene procedure.

Ukoliko iste budu usvojene u Skupštini, time bi, kako su kazali, isključivo akademsko osoblje imalo bi pravo glasa za najvažniju funkciju na Univerzitetu Crne Gore.

To je, ističu oni, u suprotnosti sa dosadašnjim zakonskim rješenjem o zastupljenosti studenata u proceduri izbora rektora, ali i uporednom praksom u zemljama Evrope.

Prethodno navedeni prijedlog je, kako navode, problematičan i iz razloga što je Zakonom o visokom obrazovanju, u čl. 103 između ostalog propisano pravo studenata na "zastupljenost najmanje od 20 odsto u odnosu na ukupan broj članova u stručnim organima i organima upravljanja“.

Predloženim izmjenama Zakona, studenti u konkretnom slučaju izbora rektora, kako tvrde, gube navedeno pravo, jer su isključeni iz procedure.

"Mnogo značajnije, uporedna praksa drugih evropskih zemalja (Norveška, Portugal, Švedska, Slovenija, Poljska, Mađarska i Španija – zastupljenost studenata u procentu od 20 odsto), pokazuje da ovaj predlog nije u skladu sa evropskom praksom. Studenti su naime, u svim državama uključeni u proceduru izbora rektora, što pokazuju odredbe Statuta univerziteta, kao i zvanični dokumenti usvojeni na ministarskim konferencijama", navodi se u saopštenju.

Poručili su da su stava da studenti zbog brojnosti, činjenice da predstavljaju okosnicu svakog univerziteta, ali i pozivajući se na evropsku praksu, ne smiju da budu isključeni iz bilo koje procedure, niti iz tijela u kojem se donose odluke, kako na nivou fakulteta, univerziteta, tako i na državnom nivou.

Naročito je, kako kažu, neprihvatljivo to da budu isključeni iz tako značajne procedure kao što je izbor rektora, jer u zavisnosti od personalnog rješenja rukovodioca, ali i njegovih najbližih saradnika, u značajno mjeri zavise i uslovi studiranja, poštovanje i unaprjeđenje studentskog standarda, te odluke koje će biti donesene od strane nadležnih tijela, jer se iste uglavnom predlažu od strane rektorskog kolegijuma.

"Iz svega navedenog, vjerujemo da su jasni razlozi zbog kojih iznosimo primjedbu na predloženo rješenje. Takođe, uvjereni smo da će ova odredba još jednom biti razmotrena, sa posebnom pažnjom, i uz upoznavanje sa uporednom praksom i pravima koja imaju studenti, te da će se pronaći rješenje koje će biti značajno bolje od aktuelnog koje je u skupštinskoj proceduri", zaključuju iz Studentskog parlamenta UCG-a.

Bonus video: