DPNCG: I dalje nema odgovornosti za neistražene napade na novinare

Poručili su da DPNCG radi analizu najdrastačnijih slučajeva napada - koji su nerješeni, kao i posljednjih koji su posljedica neprimjerenih političkih ocijena na račun rada pojedinih medija i o tome ćemo obavjestiti javnost

2750 pregleda 0 komentar(a)
Sa uviđaja nakon napada na Oliveru Lakić, Foto: Boris Pejović
Sa uviđaja nakon napada na Oliveru Lakić, Foto: Boris Pejović

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) poručilo je da i dalje nema odgovornosti za neistražene napade.

Na međunarodni dan nekažnjivosti napada na novinare apeluju na Državno tužilaštvo da temeljno istraži aktivne otvorene slučajeve, a na Tužilački savjet da uloži napore kako bi se utvrdila odgovornost onih koji su, kako navode, omogućili da neki teški napadi zastare i budu zatvoreni zbog nedostataka dokaza.

"Očekujemo da se primjene preporuke Komisije za istrage napada na novinare, čiji je član i naš kolega Sead Sadiković – takođe jedna od žrtava napada", navodi se u saopštenju DPNCG-a, koje potpisuje generalna sekretarka Mila Radulović.

Poručili su da DPNCG radi analizu najdrastačnijih slučajeva napada - koji su nerješeni, kao i posljednjih koji su posljedica neprimjerenih političkih ocijena na račun rada pojedinih medija i o tome ćemo obavjestiti javnost.

Istakli su da pozdravljaju izmjene Krivičnog zakonika kojima su pooštrene kazne za napade i prijetnje novinarima, jer rade posao od javnog značaja.

"Očekujemo dosljednu primjenu odredaba sa nadom da će oštre kazne biti odvraćajuće za potencijalne napadače", poručuju iz DPNCG.

Prema njihovim riječima prijetnje novinarima ne smiju biti normalna stvar, a posebna odgovornost za to je, kako navode, na javnim zvaničnicima koji treba da doprinose jačanju medijskih sloboda i da se uzdržavaju od nepromjerenih ocijena i poruka.

Ističu da DPNCG pruža psihološku podršku novinarima, posebno žrtvama napada, a nadaju se da će uskoro ponovo nastaviti i sa pravnom pomoći.

Bonus video: