Vlada: Za Gimnaziju "Sveti Sava" 900.000 eura, van snage Zaključak o finansiranju vjerske škole u Nikšiću

Vlada je usvojila Informaciju o preduzetim aktivnostima povodom saniranja posljedica izazvanih sajber napadima na Vladinu informatičku infrastrukturu i informaciono-komunikacionu mrežu organa

23004 pregleda 30 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore finansiraće srednju vjersku školu Gimnaziju "Sveti Sava" u Podgorici sa 900 hiljada eura.

Vlada je u septembru usvojila informacije o finansiranju srednjih vjerskih škola "Mitropolit hadži Sava Kosanović" u Nikšiću i gimnazije "Sveti Sava" u Podgorici sa po 450 hiljada eura.

Vlada je danas stavila van snage Zaključak kojim je prihvatila Ugovor o finansiranju vjerske škole u Nikšiću u iznosu od 450 hiljada eura.

"Imajući u vidu da je Gimnazija u međuvremenu zbog objektivnih razloga, prenosa prava svojine nad objektom u kom se škola nalazila, te nemogućnosti da obezbijedi nove prostorne kapacitete, odustala od izdate licence, Vlada je stavila van snage navedeni Zaključak", saopšteno je iz Vlade. Navodi se da je prihvaćen tekst Ugovora o finansiranju Srednje vjerske škole Gimnazija "Sveti Sava" u Podgorici sa 900 hiljada eura.

Vlada je usvojila Informaciju o preduzetim aktivnostima povodom saniranja posljedica izazvanih sajber napadima na Vladinu informatičku infrastrukturu i informaciono-komunikacionu mrežu organa.

U Informaciji se navodi da je Vladina informatička infrastruktura i informaciono-komunikaciona mreža organa od 20. avgusta ove godine pod kontinuiranim sajber napadima velikog intenziteta i kompleksnosti.

"Detaljnom analizom Ministarstva javne uprave utvrđeno je djelovanje ransomware malicioznog koda i detektovani su DDoS i Botnet napadi visokog nivoa sofisticiranosti", kaže se u saopštenju.

Analizom je, kako se dodaje, utvrđeno da je kriptovano ukupno 17 informacionih sistema u deset institucija, dok je sajber napad direktno uticao na 150 računara. Iz Vlade su kazali da je Planom prioritetnih aktivnosti na oporavku Vladine informatičke infrastrukture, preduzete aktivnosti na uspostavljanju ključnih informacionih sistema neophodnih za nesmetano funkcionisanje državne uprave i servisa koji se pružaju građanima. "Obezbijeđen je novi internet link od provajdera, namijenjen za ponovno uspostavljanje prioritetnih servisa i dostupnosti putem interneta, uspostavljen je portal e-uprave za prijave stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, elektronski sistem javnih nabavki, ponovo je dostupan Vladin portal gov.me", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je tim povodom zaduženo resorno ministarstvo da nastavi aktivnosti na oporavku informatičke infrastrukture.

Vlada je usvojila Predlog za umanjenje početne cijene za trajno oduzeto plovilo - jedrilicu "Marina".

Iz Vlade su objasnili da je riječ o plovilu koje je presudom Osnovnog suda u Herceg Novom oduzeto kao sredstvo upotrijebljeno za izvršenje krivičnog djela i u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, postala državna imovina.

"Nakon dva neuspjela javna nadmetanja za prodaju jedrilice, po početnoj cijeni od 145.750 eura, Vlada je prihvatila predlog Uprave za katastar i državnu imovinu da se treće nadmetanje, u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, sprovede po umanjenoj cijeni za 25 odsto", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, novoutvrđena početna cijena je 109.312 eura.

Bonus video: