Počinje rekonstrukcija puta Nikšić-Kuside

Investitor radova je Uprava za saobraćaj, a glavni projekat rekonstrukcije urađen je na osnovu urbanističko-tehničkih uslova od maja 2016. godine

3060 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Vlada Crne Gore dala je saglasnost Upravi za saobraćaj za početak pripremnih radova za rekonstrukciji magistralnog puta Nikšić-Kuside, u dužini od šest kilometara.

Izvođač radova je nikšićka kompanija AD "Mehanizacija i programat", a vrijednost je skoro osam miliona eura.

Investitor radova je Uprava za saobraćaj, a glavni projekat rekonstrukcije urađen je na osnovu urbanističko-tehničkih uslova od maja 2016. godine, izdatih od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Rekonstrukcija podrazumijeva poboljšanje elemenata puta povećanjem radijusa u oštrim krivinama, proširenjem postojećeg puta sa sadašnjih 6,5 metara na 7,10 metara, sanaciju dva mosta, izgradnju pješačkih staza, te ugradnju javne rasvjete, a vrijednost radova je skoro osam miliona eura. Ovo je veoma važan projekat za naš grad i radujemo se početku radova", kazao je predsjednik Skupštine Opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević podsjetio je da su o roku od desetak dana započeli realizaciju niza projekata.

kvart kod Vračara
foto: Svetlana Mandić

"Započeli smo uređenje dva kvarta u centru grada, rekonstrukciju 'Široke' ulice u Dragovoj Luci, donirali smo sredstva za rekonstrukciju fiskulturne sale u OŠ 'Dušan Bojović', a uskoro počinju radovi i na novoj zgradi RTV Nikšić. Svako vidi da radimo", poručio je Kovačević.

Lokalna uprava je školi „Dušan Bojović“ uručila projekat za rekonstrukciju fiskulturne sale i sredstva u iznosu od 30 hiljada eura.

Inicijator rekonstrukcije uređenja kvarta u Grudskoj mahali, u centru Nikšića, iza zgrade "Vračar“, je Opština Nikšić, investitor je Uprava za kapitalne projekte, a projekat je uradila opštinska Agencija za projektovanje i planiranje. Ugovorena vrijednost radova, koje izvodi nikšićko preduzeće "Akropolis“, je oko 700 hiljada eura, a radovi će biti završeni za 150 dana.

U toku su i radovi na uređenju kvarta između Njegoševe i ulice Narodnih heroja, čija je ukupna vrijednost nešto preko 34 hiljade eura, a prethodno je završen kvart kod Kuće Zirojevića. Izvođač radova je firma “Akropolis”, a nadzor je povjeren opštinskoj Agenciji za planiranje i projektovanje. U planu je uređenje i drugih kvartova, poput onog između „Karađorđeve“ i Ulice „Narodnih heroja“.

Vrijednost građevinskih radova na rekonstrukciji Široke ulice je oko 342 hiljade eura, izvođač je "Akropolis“ sa podizvođačima "Mehanizacija i programat" i "Ramel doo".

Radovi se odnose na postavljanje ivičnjaka, dva sloja asfalta, betoniranje trotoara i postavljanje rasvjete. Radovi na postavljanju atmosferske i fekalne kanalizacije, kao i rekonstrukciju vodovoda, izvodi "Vodovod i kanalizacija", a vrijednost pomenute investicije je oko 427 hiljada eura. Rok za završetak radova je 100 dana.

Lokalna uprava je poslednjih dana, što preko IFAD projekta, što iz sopstvenih budžetskih sredstava, asfaltirala preko šest kilometara putnih pravaca u Banjanima.

Bonus video: