Agencija za zaštitu životne sredine istražuje nelegalnu sječu šume u NP Durmitor

Utvrđivanje činječnog stanja će se učiniti na način što će članovi Komisije izvršiti neposredan pregled mjesta na kojoj je navedena šteta

2056 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Agencija za zaštitu životne sredine pokrenula je ispitni postupak zbog nelegalne sječe šume u NP Durmitor.

Ispitni postupak, odnosno postupak utvrđivanja štete ili neposredne opasnosti od štete u životnoj sredini zbog nelegalne sječe šume pokrenuli su na osnovu obavještenja Javnog preduzeća NPCG, koje su dobili 30. septembra.

Njime se, kako navode, konstatuje sječa drvne mase u zoni NP Durmitor, na lokalitetu Pitomine na području Opštine Žabljak.

Stoga je, kako kažu, Agencija za zaštitu životne sredine kao organ uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine u dijelu sprovođenja Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini pokrenula ispitni postupak.

"Predmetnim dopisom se navodi da se parcela nalazi u privatnom vlasništvu ali uz samu granicu Nacionalnog parka i čini njegov sastavni dio, te da se posječena šuma nalazi na području kojim upravlja Nacionalni park, odnosno da se ista nalazi u zoni NP Durmitor, u III zoni zaštite", navodi se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.

Iako je, kako kažu, posječena šuma u privatnoj svojini Branislava Baranina, katastarska parcela br. 1958, KO Žabljak I, iz dostavljene dokumentacije konstatuje se da je ista izvršena bez pribavljenih dozvola ili saglasnosti, odnosno bez konsultacija sa upravljačem koji gazduje nacionalnim parkom.

"U predmetnom dopisu se navodi da je izlaskom na teren sječišta od strane predstavnika NP Durmitor konstatovano da je doznaka stabala izvršena od strane Uprave za šume, Područna jedinica Žabljak. Da su na panjevima konstatovani otisci šumskog žiga i evidentne pločica, a koje pripadaju Upravi za šume Crne Gore", saopštili su oni.

Postupajući shodno nadležnosti tog organa u dijelu sprovođenja Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, ističu da je Agencija navedene radnje i aktivnosti prepoznala kao štetu u životnoj sredini pričinjenu zaštićenim vrstama i prirodnim staništima, prouzrokovanu sječom drvne mase, kršenjem zakona ili profesionalnih standarda, internih pravila poslovanja ili grubom nepažnjom operatera.

U cilju utvrđivanja tačnog činjeničnog stanja, Agencija za zaštitu životne sredine je, kako navode, obrazovala Komisiju sa zadatkom da utvrdi da li je došlo do štete u skladu sa Zakonom.

Utvrđivanje će učiniti na način što će izvršiti neposredan pregled mjesta na kojoj je navedena šteta, nakon čega će se u svom nalazu i mišljenju izjasniti da li je na predmetnoj lokaciji usljed prikupljanja podataka o zatečenom stanju pričinjena štete.

Ukoliko jeste, komisija će, kako kažu, utvrditi značaj štete pričinjene prirodnim staništima i zaštićenim vrstama, opisati uticaj zatečenog na životnu sredinu, biljni i životinjski svijet, zemljište sa predloženim mjerama, radnjama i aktivnostima u cilju primarne remediajcije, otklanjanja štete i vraćanja predmetne lokacije u prvobitno stanje.

Bonus video: