Šćekić - Kan: Zajedničkim naporima unaprijediti imunizaciju i rani razvoj djece

Kan je istakla značaj inicijative o savjetovalištu za dojenje, jer kako kaže, dodatno dobija na težini sada kada je problem gojaznosti kod djece sve izraženiji, pa su promjene ponašanja i navika u vezi sa ishranom i dojenjem sve važnije

3450 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

"Pandemija COVID-19 jasno reflektovala elemente koji su ključni za jačanje zdravstvenih sistema širom svijeta, uključujući i Crnu Goru. Poseban fokus stavljen je na trend pada stope imunizacije djece u regionu Zapadnog Balkana, što aktuelizuje potrebu jačeg fokusa na rutinsku vakcinaciju", poručili su ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Afšan Kan.

Za prevazilaženje ovog izazova Kan je ukazala na iskustvo UNICEF-a, posebno kada je riječ o poboljšanju obuhvata imunizacije djece MMR vakcinom, i propuštenim dozama redovnih vakcina, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ona je istakla Crnu Goru kao lidera u podršci unapređenju dojenja, pozdravila plan razvoja porodilišta po mjeri djeteta, kao i aktivnosti na uspostavljanju Banke humanog mlijeka.

Kan je istakla inicijativu o savjetovalištu za dojenje, jer kako kaže, dodatno dobija na težini sada kada je problem gojaznosti kod djece sve izraženiji, pa su promjene ponašanja i navika u vezi sa ishranom i dojenjem sve važnije.

Iz UNICEF-a su naglasili i značaj ECD-a, odnosno smjernica za rani razvoj djeteta, sa fokusom na zdravu ishranu i poboljšanje zdravlja djeteta u ranim fazama života kao i unapređenje zdravlja žena, sa akcentom na prenatalnu njegu.

Kan je podsjetila da je prije dvije godine Konferencija o ranom razvoju djeteta država Zapadnog Balkana na visokom nivou, trebala biti održana na Balkanu ali je odložena zbog pandemije koronavirusa.

Kan i Šćekić su se usaglasili da inicijativa mora da se aktuelizuje, pa se predlaže da domaćin konferencije bude Crna Gora.

Šćekić je naglasio da navedeni prioriteti UNICEF-a u potpunosti odgovaraju prioritetima Vlade. On je istakao i skoro uspostavljanje Nacionalne komisije za imunizaciju, kojom će lično predsjedavati, a u čijem sastavu će biti i predstavnik UNICEF-a.

Naglasio je da je negativan trend vakcinacije, posebno MMR vakcinom, uticalo više faktora, među kojima pandemija, ali negativni angažman vakcinalnih lobija i dezinformacija na društvenim mrežama.

Šćekić je istakao da prema analizi, pad imunizacije djece MMR vakcinom nije praćen padom oboljenja iz autističnog spektra. Navodi da su glasine tog tipa jedan od razloga odgađanja vakcinacije djece, u periodu koji je za to predviđen.

Dodaje i da imaju plan da uspostave Call centar za komunikaciju sa roditeljima, s ciljem afirmacije značaja vakcinacije.

Šćekić se osvrnuo i na vakcinaciju djevojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV), što je posebno značajno u prevenciji malignih bolesti žena.

Iz UNICEF -a su pohvalili odabir prioriteta, dok su obje strane izrazile interes za dalju saradnju i razmjenu mišljenja, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: