Nikšićki prosvjetari: Nek se odlije đe je prepunano

"Imamo razumijevanja za trenutak u kojem se nalazi naše društvo, ali nemamo razumijevanja za selektivna povećanja"

9865 pregleda 33 komentar(a)
Sa današnjeg protesta, Foto: Svetlana Mandić
Sa današnjeg protesta, Foto: Svetlana Mandić

Ispred nikšićke Gimnazije "Stojan Cerović" organizovano je okupljanje dijela prosvjetnih radnika kako te, tako i drugih vaspitno-obrazovnih i predškolskih ustanova u gradu, kako bi iskazali nezadovoljstvo najavljenim povećanjem plata na „rate“, kako ga nazvaše, i pokazali jedinstvo i solidarnost u borbi za vraćanje dostojanstva prosvjetnom radniku.

„Dajemo podršku nastavku pregovora u nadi da će naši prvobitni zahtjevi biti ispunjeni. Pozdravila bih sve kolege koje su se u istom terminu okupili ispred škola, naročito Gimnaziju u Kotoru, Srednju stručnu školu u Herceg Novom, srednju školu 'Danilo Kiš' u Budvi“, kazala je profesorica Nevena Nenezić Vujošević.

Na protest upozorenja prosvjetare je ranije pozvala Prosvjetna zajednica Crne Gore, kako bi izrazili nezadovoljstvom posljednjom ponudom države - 15 odsto veće plate za zaposlene u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Odazvali su se prosvjetari pojedinih vrtuća, osnovnih i srednjih škola škola iz Nikšića, Podgorice, Herceg Novog, Rožaja, Plužina, Cetinja, Pljevalja, Kotora, Bara, Žabljaka, Plava, Tuzi...

Nenezić Vujošević
Nenezić Vujoševićfoto: Svetlana Mandić

Profesor Darko Terić, poručio je da ne pristaju na mrvice, da su dugo ćutali i trpjeli i imali razumijevanja za sve i svakoga.

„Dugo smo bili u sjenci i zapećku i predugo čekali da nas se napokon neko sjeti i da nas ne prepusti tami zaborava. Vrijeme je da poručimo prosvjetnim vlastima da postojimo i mi i da postoji pregršt problema koje smo nemoćni sami da riješimo“, kazao je Terić u ime Nastavničkog vijeća Gimnazije.

Kako je istakao, samo je jedan problem gorući, a on je egzistencijalne prirode i prinuđeni su da se bore za bolji ekonomski položaj i socijalni standard i za pravo na egzistenciju dostojnu čovjeka. Pozvao je sve kolege u Crnoj Gori da ne dopuste da im „usta zanijeme“, jer se prosvjetni radnici nijesu i neće obavezati na govor tišine i jezik ćutanja.

„Čime je to prosvjetni kadar zaslužio da se slavine zavrnu samo u njegovom slučaju?...Ćutati više nećemo jer se ne borimo za nezarađeno i ne tražimo ništa što nam ne pripada već zahtijevamo da nam se plati ogroman rad koji je godinama i decenijama obezvrjeđivan i da nam se pruži satisfakcija kakvu apsolutno zaslužujemo“, poručio je Terić.

Kazao je da ne pristaju da budu paravan za bilo čija politička prepucavanja jer ne pripadaju nikome osim sebi i svojoj profesiji.

Terić
Terićfoto: Svetlana Mandić

U otvorenom pismu kolektiva nikšićke Gimnazije, upućenom ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, ističe se da od njega i resora na čijem je čelu u velikoj mjeri zavisi ekonomska situacija u zemlji, kao i egzistencija hiljada članova prosvjetnih radnika i njihovih porodica.

„Možda baš Vi držite ključeve rješenja problema u kojem smo se našli i sigurni smo da ćete čuti naš glas. Na ovakav korak podstaknuti smo, prije svega, sviješću o značajnoj, ako ne i odlučujućoj ulozi Vašeg resora u rješavanju ovog aktuelnog pitanja, a s druge strane, razočaranošću reakcijom jednog dijela crnogorske javnosti. Naime, čini nam se da nikad do sada (i u ni u jednoj sferi društvenog života) na slične zahtjeve javnost nije reagovala toliko negativno i potcjenjivački. Nemamo ništa protiv da bilo koja profesija bude izložena kritičkoj misli i sudu javnosti, ali bez kvaziargumenata i diletantskih insinuacija, kao u našem slučaju“, stoji u pismu kojeg je pročitala Marija Vujošević.

Vujošević
Vujoševićfoto: Svetlana Mandić

Podsjetili su na značaj posla prosvjetnog radnika, ali i na nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze.

„Mi imamo razumijevanja za trenutak u kojem se nalazi naše društvo, ali nemamo razumijevanja za selektivna povećanja. Svako doprinosi na svoj način: medicinski radnici na jedan, univerzitetski na drugi… i tako redom. Ne znamo na koji način se mjeri prednost jedne u odnosu na drugu profesiju, veći doprinos jedne u odnosu na drugu, zaslužnost jedne u odnosu na drugu. Dosta dugo je naša prepoznatljiva osobina bila trpeljivost, ali se i ona potrošila u moru kontinuiranih promjena, krajnosti, pritisaka i eksperimenata. Sada nam gola egzistencija, i naše porodice, ne dozvoljavaju ništa drugo do da dignemo glas jer nam nema više gdje pod kožu“, navodi se u pismu ministru Damjanoviću.

Poručili su da prosvjetni radnici sa svojim učenicima čine jaku spregu, a često i uzore i da ministarstvo ne dozvoli da ih pokoljenja pamte kao ponižene ili oportuniste.

„Jasno je da na mnogim adresama, relevantnim za naš položaj, postoje oni koji ne shvataju, ili neće da shvate, stepen poniženja predlogom davanja 'na rate', sve do, iz ovog ugla, daleke 2025. A svi smo svjedoci da su u januaru, na primjer, narodni poslanici, kao braća složni, prećutno i svi do jednog digli ruku da sebi i svojima dodaju još finansijskog komoditeta, uz mnoštvo priviligija koje svi već imaju (što ovom prilikom nećemo nabrajati). A mi se pitamo: dokle“, pročitala je Vujošević.

U pismu od ministra Damjanovića, ali i ostalih u čijim rukama se nalaze sudbine prosvjetnih radnika, traže da ih razuvjere da „obećanja nijesu samo kalkulantska igra političkih subjekata, manipulativna shema ovih i mnogih drugih izbora“.

„Na ponuđeno ne pristajemo i nastavićemo da se nadamo, ali i da se borimo svim raspoloživim sredstvima da naše dostojanstvo odbranimo, onako kako nam priliči. Prosvjetni radnici se neće obavezati na jezik tišine ili zavjet ćutanja, pa na odgovore da nema novca ne pristajemo, jer i za to ima rješenje: nek se odlije đe je prepunano! Ne ide nikako drugačije i neće moći drugačije“, poručili su profesori nikšićke Gimnazije.

Esko Muratović je poručio da će pratiti situaciju i korake koje će nadležni preduzeti, a da će oni u skladu sa tim i postupiti.

Bonus video: