Multilateralna saradnja ključ za efikasnu borbu protiv svih oblika prijetnji modernog doba

Crnogorsku delegaciju Uprave policije, na konferenciji „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“, predvodio je direktor Zoran Brđanin

3057 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Bilateralna i multilateralna saradnja ključ za efikasnu borbu protiv svih oblika prijetnji modernog doba, poručeno je sa strateškog sastanka šefova policija korisnica Regionalnog projekata IPA 2019.

Crnogorsku delegaciju Uprave policije, na konferenciji „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“, predvodio je direktor Zoran Brđanin.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, šefove policija korisnica programa IPA 2019 okupila je tema sajber prijetnje kritičnim infrastrukturama.

“Proces globalizacije i tehnološkog napretka doveli su do razvoja novih, hibridnih prijetnji zbog kojih se u posljednje vrijeme dešavaju pokušaji destabilizacije zemalja Zapadnog Balkana, narušavanjem povjerenja javnosti u državne institucije i dovođenjem u pitanje temeljnih vrijednosti društva”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da sve aktuelnije hibridne aktivnosti predstavljaju ozbiljnu prijetnju ne samo za Zapadni Balkan, već i za Evropsku uniju i njene članice.

Dodaje se da su njihova učestalost, raznovrsnost i mnoštvo dostupnih taktika za sprovođenje, pretvorili prijetnju u opasnost, dok su državni sistemi koji bi pružili efikasan odgovor tek u razvoju.

“Učesnici sastanka su se saglasili da su upravo razmjena informacija, bilateralna i multilateralna saradnja ključ za efikasnu borbu protiv svih oblika prijetnji modernog doba”, navodi se u saopštenju.

Brđanin je, kako se navodi, istakao da Uprava policije ostaje opredijeljena efikasnoj saradnji sa relevantnim regionalnim i međunarodnim organizacijama.

“Kao i policijskim službama u susjednim zemljama, cijeneći je kao izuzetno značajnu u borbi protiv svih oblika kriminala, posebno onih koji su prepoznati kao bezbjednosne prijetnje modernog doba, kao što je to slučaj sa sajber kriminalom”, kaže se u saopštenju.

Brđanin je upoznao učesnike da će crnogorska policija aplicirati za članstvo u mreži ON, koja u koordinaciji sa Europolom omogućava državama članicama primijenu najefikasnijih istražnih tehnika u borbi protiv organizovanog kriminala.

Brđanin je zahvalio na podršci koju Ministarstvo unutrašnjih polova Italije pruža Upravi policije kroz Regionalni projekat IPA 2019.

Navodi se da se podrška prije svega ogleda u realizaciji velikog broja operativnih sastanaka, kontinuirano intenziviranje saradnje sa EUROPOL-om kroz učešće u EMPACT aktivnostima.

“Kao i u dijelu interoperabilnosti koja predviđa jačanje kompatibilnosti baza podataka i informacionih sistema među službama bezbjednosti Zapadnog Balkana, a koje su korisnice pomenutog projekta, kao i sistema tih država sa bazama podataka Europola i Interpola”, dodaje se u saopštenju.

Zamjenik generalnog direktora javne bezbjednosti Italije, Prefeto Vitorio Rici, rekao je da je planirano održavanje još jednog strateškog sastanka u februaru naredne godine u nekoj od država korisnica projekta.

Dodaje se da je to od crnogorske delegacije prepoznato kao odlična prilika za jačanje saradnje na nivou zemalja članica.

Navodi se da je Rici prihvatio predlog Brđanina da sastanak bude održan u Crnoj Gori i da Uprava policije bude domaćin tog događaja.

Bonus video: