Akva-park da plati 720 hiljada zakupnine

Zahtijevaju nadoknadu za 2020, 2021. i 2022. za korištenje opštinske zemlje na brdu Topliš

11212 pregleda 7 komentar(a)
Foto: akvapark
Foto: akvapark

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva tužio je Privrednom sudu kompaniju “Aquaterra solutions”, zahtijevajući da se na ime zakupnine za 2020, 2021. i 2022. opštinske zemlje na brdu Topliš, gdje se nalazi veliki Akva-park, isplati ukupno 720 hiljada eura.

To piše u tužbi koju potpisuje sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Prije mjesec Apelacioni sud potvrdio je presudu podgoričkog Privrednog suda kojom je usvojen tužbeni zahtjev Opštine Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine a kojom je kompaniji “Aquaterra solution” naloženo da isplati 215.000 eura na ime duga iz 2019. za zakupninu opštinske zemlje na kojoj se nalazi Akva-park.

Kako se u tužbi navodi, Opština Budva i “Aquaterra solutions” zaključili su dana 24. decembra 2014. ugovor o davanju u dugoročni zakup 41.889 kvadrata radi izgradnje akva-parka.

”Ugovorne strane su saglasno konstatovale da zakupnina za predmetnu nepokretnost iznosi 240.000 eura, a “Aquaterra solutions se obavezao da zakupninu plaća godišnje, najkasnije do kraja prvog kvartala tekuće godine, na glavni račun trezora Opština Budva. Shodno naprijed citiranim odredbama ugovora Opština Budva je dana 19. jula ove godine pozvala tužioca na zaključenje aneksa ugovora o zakupu zemljišta na brdu Spas, a radi preciziranja iznosa zakupnine. Međutim, umjesto da shodno pozivu i pristupi zaključenju aneksa ugovora o zakupu, “Aquaterra solutions” je na zvaničan mejl Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva uputio dopis sa nacrtom aneksa IV i V ugovora o zakupu zemljišta za 2020. i 2021. godinu, kojim u članu 1 predlaže da se oslobode od odgovornosti za neispunjenje ugovorne obaveze plaćanja zakupnine za 2020. i 2021”, piše između ostalog u tužbi, te se od Privrednog suda traži da “Aquaterra solutions” obaveže da izvrši svoje ugovorene obaveze, odnosno isplati iznos predviđen ugovorom.

Prethodna tri ljeta Akva-park je bio u funkciji i naplaćivao usluge posjetiocima.

Sekretarijat za zaštitu imovine je još uoči ljeta saopštio da su se stekli uslovi za raskid ugovora. A od Sekretarijata za privredu je tražio da se ukine odobrenje za rad dok se ne izmire dugovanja za zakupninu.

Projekat izgradnje akva-parka promovisan je 2006. kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić položio kamen temeljac. Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini.

Cijeli slučaj u januaru 2011. preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu Budva ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju, ali i odnose i kompjutere. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera, jer su dugovi kiparske kompanije pali na leđa poreskih obveznika metropole turizma, nikada nije podignuta optužnica.

Opština, dok njome upravljaju kadrovi DPS-a, uspijeva da krajem 2014. animira “Aquaterra solution”, koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS). Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevno više hiljada posjetilaca. Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, firmu su prije šest godina osnovali “Brockhampton investments limited” i LLC “Avanti”. Potom kao osnivač ostaje “Brockhampton investments limited”, da bi potom se kao osnivači pojavili sa po 48,5 odsto kapitala “Henderson holdings lImited” i “Castelmaine holdings limited”, dok je tri odsto imao Sahret Ajdarpašić.

Prije tri godine dolazi ponovo do promjena, pa se kao osnivači sa po 50 odsto kapitala upisuju firma “N4 foundation” i “Trakom fondation”.

Od prošlog ljeta polovinu kapitala ima firma “Advent east estates S.R.O.”, dok “N4 foundation” i “Trakom foundation” padaju na po četvrtinu udjela.

Bonus video: