Zataškan mobing u Ministarstvu odbrane: Službenica vrijeđala i omalovažavala vodnika

Profesionalni pripadnik VCG (identitet poznat redakciji) koji nosi čin vodnika, je 17. avgusta, dok je obavljao redovne radne zadatke, bio žrtva mobinga i neprimjerenog ponašanja od strane službenice Popović

37854 pregleda 42 komentar(a)
Zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Ministarsvo odbrane
Zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Ministarsvo odbrane

Ministarstvo odbrane (MO) je tokom mandata prethodnog ministra Raška Konjevića vratilo neke službenike koji su ranije bili angažovani po ugovoru o djelu, a sa kojima je prekinuto angažovanje dok je taj resor vodila bivša ministarka Olivera Injac.

Jedna od njih je službenica Direkcije za međunarodnu saradnju u Direktoratu za politiku odbrane MO Sara Popović, protiv koje je podnijeta prijava za mobing nad uniformisanim licem Vojske Crne Gore.

Ta službenica ranije je, dok je MO rukovodio DPS, bila angažovana na prikupljanju političke podrške za DPS, rekao je izvor “Vijesti”.

Profesionalni pripadnik VCG (identitet poznat redakciji) koji nosi čin vodnika, je 17. avgusta, dok je obavljao redovne radne zadatke, bio žrtva mobinga i neprimjerenog ponašanja od strane službenice Popović.

Naime, prema žalbi podoficira VCG koji ju je uputio pretpostavljenima i sa kojom su upoznate “Vijesti”, Popović je toga dana ušla službenu prostoriju u kojoj radi ovaj vojnik i pred svjedocima, kako je naveo, vrlo se drsko, neprimjereno i uvredljivo ponašala prema njemu.

Neprimjereno ponašanje je kulminiralo time što je službenica navodno opsovala uniformisano profesionalno vojno lice i napustila prostoriju, uz prezrivu poruku “šta ćeš ti”.

Ovakvo ponašanje zabranjeno Zakonom o Vojsci Crne Gore i Etičkim kodeksom državnih službenika i namještenika.

Sa Popović je inače, u oktobru pošle godine bivša ministarka raskinula ugovor o angažovanju u Direkciji za međunarodnu saradnju MO, ali je ona nedavno, i pored toga, vraćena na istu poziciju.

Izvori “Vijesti” tvrde da je Popović na službeničko mjesto u ovoj Direkciji MO, vratila Sandra Drecun, šefica kabineta u međuvremenu razriješenog ministra.

”Lice koje je od nedavno opet angažovano po osnovu Ugovora o djelu u Direktoratu za politiku odbrane, u Direkciji za medunarodnu saradnju, Sara Popović, poznata je između ostalog, i po tome da je na svom Facebook profilu objavljivala slike pobjedničkih torti koje je pravila za DPS.

Ona je odmah po povratku na službu u MO, primijetno počela da se ponaša neuviđavno, drsko i nadobudno prema zaposlenom profesionalnom vojnom licu u VCG koje je raspoređeno u MO,” tvrde izvori “Vijesti” ističući da je oštećeni podoficir podnio zvaničnu prijavu za mobing.

Međutim, njeni neposredno nadređeni – šefica u Direkciji za međunarodnu saradnju Ana Radusinović i načelnica te Direkcije Žana Špadijer nisu reagovale, već su na svaki način nastojale da zaštite Popović.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je Špadijer navodno “poznata po tome da je skupljala spiskove za DPS pred izbore “Kada je na čelo MO kasnije te godine došla bivša ministarka Olivera Injac, Špadijer je “preletjela” kod nje kako bi sačuvala poziciju, da bi nakon dolaska Raška Konjevića za ministra, ona pričala kako ju je Injac navodno oštetila i kako su je tada uslovljavali raznim stvarima, sve zarad zadržavanja mjesta u tom sistemu,” naglašava sagovornik “Vijesti”.

Dodaje da Špadijer i još neki visoko pozicionirani službenici MO, nikada nisu prestali da u tom organu rade u skladu sa uskostranačkim potrebama i političkim interesima DPS-a koji ih je svojevremeno, na te pozicije i instalirao, kao i da oni na svaki način štite svoje političke istomišljenike na nižim pozicijama, ma kakav oni počinili prestup i povredu Etičkog kodeksa.

Sagovornik “Vijesti” navodi da u resoru kojeg je do nedavno vodio Konjević, a sada njime koordinira ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić (URA) vladaju poremećena radna atmosfera i loši međuljudski odnosi sa pojedinim neskrivenim slučajevima mobinga, intriga, spletkarenja i pritisaka na zaposlene koji “nisu preletači”.

”Tako su i u ovom slučaju, Radusinović i Špadijer uspjele da uprkos zvaničnoj prijavi profesionalnog vojnog lica, zataškaju slučaj i učine štetu na uštrb profesionalnog pripadnika VCG. Prema saznanjima zaposlenih u Ministarstvu odbrane, za službenicu Saru Popović je inače, planirano novo radno mjesto na neodređeno vrijeme bez javnog oglašavanja, i to u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu MO,” prenio je izvor “Vijesti”.

Iz MO “Vijesti” nisu dobile nikakav odgovor na set pitanja koja smo Ministarstvu odbrane uputili ovim povodom. Nije odgovoreno što je taj resor preduzeo da istrži incident koji se desio 17. avgusta u službenim prostorijama između civilne službenice i profesionalnog vojnog lica, te da li je, ko i na koji način stim u vezi sankcionisan.

Nije odgovoreno ni ko je sve od rukovodilaca u MO, zvaničnim putem – prijavama, upoznat sa ovim slučajem, te da li je prestala potreba za radnim angažovanjem u Direktoratu za međunarodnu saradnju civilne službenice.

Iz MO su otćutali i naše pitanje o stručnim kvalifikacijama službenice Popović kao i njenom radnom iskustvu, te koje je bila potreba tog ministastva da nju, nakon već jednom raskinutog Ugovora o djelu prošle godine, ponovo primi i radno angažuje u tom resoru, te koja je u svemu tome bila uloga šefice kabineta bivšeg ministra.

Bonus video: