Sindikat sudstva traži veće plate: Štrajk ako ne počnu pregovori

Vršilac dužnsti predsjednika SS Dejan Đukić ističe da je nepotrebno naglašavati težak materijalni položaj zaposlenih u sudstvu, te da SS, kao reprezentativni Sindikat, godinaam “urgira i očekuje od Vlade potpisivanje GKU i povećanje zarada”

2212 pregleda 8 komentar(a)
Traže potpisivanje granskog kolektivnog ugovora i veće plate (ilustracija), Foto: Shutterstock
Traže potpisivanje granskog kolektivnog ugovora i veće plate (ilustracija), Foto: Shutterstock

Iz Sindikata sudstva (SS) najavili su obustavu rada ukoliko država u što kraćem roku ne potpiše granski kolektivni ugovor (GKU) i ne uveća njihove zarade.

To piše u saopštenju koje potpisuje vršilac dužnsti predsjednika SS Dejan Đukić.

Đukić ističe da je nepotrebno naglašavati težak materijalni položaj zaposlenih u sudstvu, te da SS, kao reprezentativni Sindikat, godinaam “urgira i očekuje od Vlade potpisivanje GKU i povećanje zarada”.

”Opšte je poznato da bi sudstvo, kao nezavisna i samostalna grana vlasti, dovelo do teškog položaja i državu i građane, ukoliko bi bili primorani da svoja prava traže krajnjim i nereprezentativnim oblicima borbe, kao što je obustava rada”, piše u saopštenju.

On dodaje da je ekonomska kriza, uzrokovana inflacijom, dovela zaposlene u težak materijalni položaj:

”Koji ni prije toga nije bio posebno dobar, a da je istovremeno i narušen odnos zarada u grupi poslova ‘D’ - što nikako ne bi smjelo da se dešava”.

Pozivajući se na Zakon o zaradama, podsjetio je resorno ministarstvo da imaju mogućnost da utvrde koeficijent složenosti poslova koje obavljaju zaposleni u sudstvu.

”Smatramo da bi bilo i neophodno i svrsishodno da se SS uključi i pozove na socijalni dialog, te da bude učesnik javnih rasprava povodom izmjene Zakona o zaradana zaposlenih u javnom sektoru, a sve u cilju da se realno sagledaju problemi zaposlenih u sudstvu i spriječe razni oblici protesta, uključujuci i štrajk”, piše u saopštenju.

Đukić je poručio da očekuje poziv iz Vlade - na pregovore:

”Kako bi se preduzele sve aktivnosti da što prije dođe do realizovanja potpisa za GKU i povećanja zarada u visini od 40 odsto. Ukoliko dođe do ignorisanja naših zahtjeva, onda ćemo biti prinuđeni da obustavimo rad, koji će sve dovesti do veoma teških posljedica”, piše u saopštenju.

Bonus video: