Kovač zabrinut što usljed nedostatka dijaloga i konsenzusa nijesu izabrani čelnici ključnih pravosudnih institucija

"Crna Gora se nalazi pred ozbiljnim političkim izazovima ali taj proces ne smije da uspori započete reforme u cilju ispunjavanja uslova za uspostavljanje vladavine prava", rekao je Kovač

7219 pregleda 4 komentar(a)
Kovač govori na ministarskom forumu, Foto: Ministarstvo pravde
Kovač govori na ministarskom forumu, Foto: Ministarstvo pravde

I pored velikih iskoraka na polju reforme pravosuđa ministar pravde Marko Kovač izrazio je zabrinutost što usljed nedostatka političkog dijaloga i konsenzusa nijesu izabrani čelnici ključnih pravosudnih institucija u Crnoj Gori prije svih sudije Ustavnog suda, vrhovni državni tužilac i predsjednik Vrhovnog suda, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Delegacija Ministarstva pravde predvođena Kovačem prisustvuje ministarskom forumu Evropska unija (EU)-Zapadni Balkan koji je organizovan u Tirani, a domaćin je Češka kao predsjedavajuća Savjeta EU.

"Kovač je tokom sesija posvećenih pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala, upoznao komesara za pravosuđe, Didijea Rejndersa, i ostale učesnike skupa o izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, ali i Akcionom planu za implementaciju Strategije o reformi pravosuđa za period 2021-2022. Ovom prilikom je istakao i da se Crna Gora nalazi pred ozbiljnim političkim izazovima ali da taj proces ne smije da uspori započete reforme u cilju ispunjavanja uslova za uspostavljanje vladavine prava", piše u saopštenju Ministarstva pravde.

Takođe, delegacija Ministarstva pravde je iskoristila priliku da sa ostalim učesnicima razmijeni iskustva sa ciljem savladavanja izazova i preduzimanja aktivnosti koje služe obezbjeđivanju nezavisnosti pravosuđa na Zapadnom Balkanu.

"Nezavisno i nepristrasno pravosuđe predstavlja temelj vladavine prava i neophodan je uslov za obezbjeđenje pravne sigurnosti građana što je u konačnom jedan od ključnih prioriteta Crne Gore u procesu integracije u EU", poručio je Kovač.

U dijelu Foruma koji je za temu imao borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Kovač je istakao da je Vlada Crne Gore pokazala snažnu političku volju da energično radi na suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, što je u veoma kratkom periodu dalo vidljive rezultate.

"Crna Gora je postigla napredak u ispunjavanju preporuka, posebno u pogledu efikasnosti krivičnih istraga. Ponovo je uspostavljena puna upotreba specijalnih istražnih mjera usvajanjem izmjena Zakonika o krivičnom postupku. Uhapšene su neke ključne ličnosti organizovanih kriminalnih grupa i postignut je još jedan rekord u zapljeni droge, a broj pravosnažnih presuda u slučajevima organizovanog kriminala je u porastu", kazao je Kovač.

U saopštenju piše da je na samom kraju izlaganja, Kovač "poslao snažnu poruku da država mora graditi povjerenje u rad javne adminstracije i uraditi više kako bi suzbila uticaj organizovanog kriminala i korupcije, bez kompromisa".

"Sada je trenutak da istupimo i da pokažemo da smo odlučni da budemo društvo koja počiva na osnovi vladavine prava, dobrog upravljanja i jakih i uglednih institucija", poručio je Kovač.

Bonus video: