Koncert za učenike škola sa seoskog područja povodom 79. rođendana

KUD "Mijat Mašković" postoji od 1943. godine. Rješenjem Ministarstva kulture Crne Gore nose zaseban status čuvara Nematerijalnog kulturnog dobra "Tradicionalne igre kolašinskog kraja" i po tome su jedinstveni i na širem evropskom prostoru

2840 pregleda 2 komentar(a)
KUD "Mijat Mašković", Foto: KUD Mijat Mašković
KUD "Mijat Mašković", Foto: KUD Mijat Mašković

Povodom 79 godina od osnivanja kolašinskog KUD "Mijat Mašković", to društvo će organizovati koncert za učenike škola sa seoskog područja.

Članovi KUD-a će pred mališanima nastupati pod motom "Otvori kolo za sve", a koncert se realizuju u saradnji sa Opštinom, Centrom za kulturu i NVU CIRTIP.

"Cilj koncerta, koji će biti održan 15. novembra, je potencijalno uključivanje učenika u aktivnosti KUD-a i formiranje područnih sekcija. Takođe, i promocija nematerijalnog kulturnog dobra "Tradicionalne igre kolašinskog kraja" i aktivnosti Ženske pjevačke grupe "Đude".

KUD "Mijat Mašković" postoji od 1943. godine. Rješenjem Ministarstva kulture Crne Gore nose zaseban status čuvara Nematerijalnog kulturnog dobra "Tradicionalne igre kolašinskog kraja" i po tome su jedinstveni i na širem evropskom prostoru.

Riječ je o 14 arhaičnih plesova koji su izvođeni samo uz pjesmu ili ritam koraka. Na repertoaru imaju uglavnom autentične crnogorske plesove, ali i koreografije nadahnute starim plesovima Balkana. Takođe, pjevačke grupe KUD-a izvode stare i gotovo zaboravljene načine pjevanja, a ženska pjevačka grupa je šampion najprestižnijeg međunarodnog takmičenja.

Osnivači su Etno-kampa Kolašin, međunarodne istraživačke laboratorije posvećene plesnoj i muzičkoj praksi. Kamp okuplja studente i profesore sa renomiranih obrazovnih ustanova regiona koji tokom avgusta obilaze gradska i seoska domaćinstva snimajući kazivanja o starim, ali i savremenim vidovima zabava i načina života.

Na kampu se održavaju i besplatne radionice tradicionalnih plesova i pjevanja koje vode istaknuti predavači.

Bonus video: