Turistička organizacija obnavlja Jegorov put

Istorijski najpoznatija pješačka staza u zaleđu Budve biće sanirana i biće joj obnovljena sva gazišta

6446 pregleda 7 komentar(a)
Jegorov put gradio je ruski kaluđer Jegor Stroganov prije više od tri vijeka, Foto: Vuk Lajović
Jegorov put gradio je ruski kaluđer Jegor Stroganov prije više od tri vijeka, Foto: Vuk Lajović

Kulturno dobro koje još nije zaštićeno zakonom, a kome godinama unazad prijeti devastacija - Jegovor put - istorijski najpoznatija pješačka staza u zaleđu Budve, biće sanirana i biće joj obnovljena sva gazišta.

To je u razgovoru za “Vijesti” najavio direktor Turističke organizacije Budve Nemanja Kuljača.

”Turistička organizacija opštine Budva je tokom ove godine krenula u realizaciju projekta revitalizacije pješačke staze od manastira Praskvica do spomenika palim borcima na Čelobrdu, staze poznate kao Jegorov put, kao i izrade platoa za miran odmor na lokalitetu kod spomenika palim borcima na Čelobrdu. Završenim Glavnim projektom, osim raščišćavanja postojeće staze, predviđena je sanacija i obnova svih čela i gazišta postojećih stepenika staze sa kamenom pronađenim na tom lokalitetu, izgradnja 450 kvadrata suvozida, postavljanje info-tabli i ugradnja rasvjete duž cijele staze kako bi staza bila bezbjedna za upotrebu i tokom noćnih sati”, najavio je Kuljača.

Prema njegovim riječima, izgradnja platoa za miran odmor podrazumijeva uređenje terena, izgradnju stepeništa i staze u terenu, izrade zelenih površina, izrada betonskih podloga koje će biti obložene WPC oblogama, izgradnja klupa za sjedenje, postavljanje stubnog osvjetljenja, urbanog mobilijara i sadnja visokog rastinja.

”TO Budva će u narednim danima pokrenuti zakonske procedure kako bi izabrala izvođača radova, te se u narednim mjesecima može očekivati i završetak ovog projekta. Vrijednost navedenih radova je oko 80 hiljada eura”, kazao je Kuljača.

Riječ je o projektu koji je podržan od strane Opštine Budva i Mjesne zajednice “Sveti Stefan”.

Jegorov put gradio je ruski kaluđer Jegor Stroganov prije više od tri vijeka, on je deset godina klesao u kamenu stazu od Miločera do sela Čelobrdo.

Kulturno blago koje još nije zaštićeno zakonom kao nepokretno kulturno dobro, a ima sve predispozicije
Kulturno blago koje još nije zaštićeno zakonom kao nepokretno kulturno dobro, a ima sve predispozicijefoto: Vuk Lajović

”Vijesti” su uoči ljeta objavile da prijeti devastacija ovom nepokretnom kulturnom dobru, koje nije nažalost zaštićeno zakonom. Mještanim Blažo Kaženegra je u razgovoru za “Vijesti” tada pozvao nadležne i skrenuo pažnju na stanje Jegorovog puta.

”Jegovor put je remek-djelo koje svjedoči o jednoj tužnoj porodičnoj priči, pokajanju, ali i jakoj vjeri i volji da se uradi nešto što na prvi pogled djeluje nemoguće - da čovjek sa jednom rukom napravi ovako veličanstven put. Jegorov put je simbol vjere i nade u ono što kaže Njegoš: ‘Neka bude što biti ne može’”, kazao je Kažanegra, koji upozorava Jegorov put je kulturno blago koje još uvjek nije zaštićeno zakonom kao nepokretno kulturno dobro, a ima sve predispozicije da bude tako registrovano.

Prema njegovim riječima ovaj put nije obična planinska staza već sofisticirani građevinski poduhvat sa potpornim kamenim zidovima, bočnim međama, ukrasnim detaljima i ornamentima na pojedinim mjestima, sa pažljivo biranim kamenjima raznih oblika, malim i velikim, uskim i širokim, koji su vještom kamenorezačkom tehnikom odlamani sa usputnih krečnjačkih stijena čelobrdske strane, obrađivani i pažljivo ugrađivani u ovaj put.

Podvlači da je Jegorov put kulturno blago koje još uvjek nije zaštićeno zakonom kao nepokretno kulturno dobro.

Kažanegra istakao da u Miločerskom parku mogu se i danas vidjeti ostaci Jegorovog puta, naročito u blizini francuskog mosta (sagrađenog 1808. godine) iako je na pojedinim mjestima zatrpan i prekinut.

Put je takođe oštećen prilikom izgradnje magistralnog puta, obilaznice oko Miločera, koji je trebalo da spoji miločerski put sa gornjom magistralom, ali nije nikad dovršen. Danas kulturni i prirodni pejzaž Miločera sa Jegorovim putem koji se penje do Čelobrda, sa okolnim selima, crkvama i manastirima u zeleđu, ugrožen je raznim infrastrukturnim projektima čiji autori i investitori ne mare za kulturna i prirodna blaga ovog kraja, koja su osnov razvoja turizma. Pejzaž je ugrožen najavljenim projektom brze ceste sa četiri trake koji treba da prođe nekoliko stotina metara iznad završetka Jegorovog puta na vrhu Čelobrda, tik uz sela i crkve.

Pejzaž je takođe ugrožen planiranim projektom vjetroelektrane Brajići, koji predviđa izgradnju viskoh vjetro-turbina na vrhovima susjednih planina koje proizvode buku (tzv. infrazvuk) koja utiče na zdravlje ljudi. Takođe, pejzaž Jegorovog puta i Miločerskog parka, kao skladne cjeline, ugrožen je (tj. već je devastiran) izgradnjom kondo hotela u Miločerskom parku. Ukoliko se ne zaštite u skorijoj budućnosti, i Miločer i Jegorov put, kao i paštrovska sela u zaleđu, sva ova kulturna dobra su u opasnosti da budu trajno devastirana, a dijelom i uništena, a neka od njih već i jesu nažalost. Sama riječ kulturno nasljeđe podrazumijeva neko blago koje smo naslijedili od prošlih generacija uz obavezu da ga čuvamo za sljedeće generacije koje takođe imaju pravo na ovo blago, stoga im se ono mora sačuvati. O ovome moraju razmišljati i mještani i investitori koji ovdje dolaze”, poručuje Kažanegra.

Bonus video: