Prepoznaje li teren naknade za novorođenčad?

Dok se radi na izmjenama zakona, što je sada preduslov za isplatu, roditelji djece rođene 2022. ne znaju da li će i kada dobiti novac koji im je obećan još u martu

12185 pregleda 7 komentar(a)
Ne zna se da li će biti isplata za bebe rođene 2022. Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ne zna se da li će biti isplata za bebe rođene 2022. Ilustracija, Foto: Shutterstock

Roditelji beba rođenih ove godine vjerovatno neće dobiti naknade u iznosu od 500 i 1.000 eura, uprkos tome što je Vlada to obećala još u martu 2022.

Dok iz Vlade sada tvrde da novac za isplatu naknada za novorođenčad nije predviđen rebalansom budžeta i da je za to neophodna izmjena zakonske regulative, iz Udruženja Roditelji podsjećaju na prazna obećanja i dvostruke aršine.

”Podsjećamo da je ključno objašnjenje Ministarstva finansija i Vlade da je najavljena isplata naknada protivzakonita jer je trebalo da bude isplaćena iz budžetske rezerve i, sve dok se ne precizira zakonom, a zatim i ne predvide stavke u budžetu, ne može biti zakonito. Danas i juče predstavnici istog ministarstva saopštavaju da će za isplatu alimentacija iz Alimentacionog fonda novac za novembar i decembar da bude isplaćen iz budžetske rezerve jer nije obezbijeđen rebalansom. Dakle, kada njima odgovara sve može”, kazala je “Vijestima” predsjednica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Ona je ocijenila da su nadležni sve vrijeme izbjegavali i odlagali da saopšte odluku da naknada neće biti, iako je to jasno.

Tako su roditeljima, kako je kazala, iz Vlade u martu obećavali da isplata počinje u maju, dok u decembru ne znaju ni da li će novca ikada biti.

Mihailović je pojasnila da je inicijalna zamisao bila da naknade za ovu godinu budu isplaćene iz tekuće budžetske rezerve, a kasnije, kroz izmjene zakona, bude dugoročni vid podrške roditeljima. Mihailović je istakla da postoji bojazan da, ukoliko bude zakonskih izmjena, roditelji djece rođene ove godine ostanu bez retroaktivne isplate tih naknada.

Naglasila je da naknade za novorođenčad nijesu njihova, već inicijativa Vlade, kao i da je Udruženje pokušavalo da dođe do informacija o tome, ali su uvijek dobijali šture odgovore.

Između ostalog, rekla je da su napisali predlog amandmana na Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kako bi pomogli radnoj grupi koja će raditi na izmjenama više članova tog zakona. Tražili su i pomoć poslanika, ali ni od jednog poslaničkog kluba, uključujući i ženski klub, nijesu dobili odgovor.

”Cijeli lanac donosioca odluka se pravi neupućen”, istakla je Mihailović.

Roditelji razmišljaju o organizovanju protesta i potpisivanju peticije, ali Mihailović je istakla i da je jedini sistem za podnošenje peticija - ePeticije, nije u funkciji.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović juče nije odgovorio “Vijestima” da li i kada roditelji djece rođene u ovoj godini mogu da dobiju obećane naknade, dok je iz ovog resora ranije saopšteno da će obezbijediti sredstva čim se usvoje neophodne zakonske izmjene. Iz ovog resora je i saopšteno da prethodna Vlada, uprkos tome što je predložila isplatu ovih naknada, nije obezbijedila sredstva za njih u budžetu za 2022. godinu.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ranije je saopšteno da je formirana Radna grupa koja treba da radi na izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Za gorivo i plate imaju novca

Iz Udruženja Roditelji su podsjetili na sjednicu Vlade, održanu 17. juna, a nakon koje je saopšteno da “roditelji mogu biti spokojni, jer će Vlada izvršavati svoje obaveze i naći sistemsko rješenje za djecu”.

Dok čekaju ispunjenje obećanja, roditelji su kazali da je rebalansom budžeta, umjesto isplate naknada, predviđeno uvećanje zarada za zaposlene u državnoj administraciji za 22,5, a rashodi za gorivo za 3,5 miliona eura. Rekli su i da je od početka godine do septembra iz budžeta isplaćeno 1,4 miliona za naknade bivšim funkcionerima.

Bonus video: