Rad na izmjenama GKU: Biće obezbijeđena sredstva za povećanje koeficijenata za nemedicinske radnike

Tri sindikalne organizacije podnijele inicijativu Ustavnom sudu, Šćekić poručuje da će biti povećanja koeficijenata za 12,5 odsto

8814 pregleda 14 komentar(a)
Šćekić tvrdi da će uskoro izmijeniti GKU, Foto: Luka Zekovic
Šćekić tvrdi da će uskoro izmijeniti GKU, Foto: Luka Zekovic

Rad na izmjenama Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za zdravstvenu djelatnost je u toku i biće obezbijeđena sredstva za povećanje koeficijenata na zarade u iznosu od 12,5 odsto za nemedicinske radnike, kako bi se otklonile manjkavosti koje su izazvale nezadovoljstvo dijela zaposlenih u zdravstvu.

To piše u mišljenju na Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustanovnosti i zakonitosti odredaba člana 11 Granskog kolektivnog ugovora (GKU) od kraja oktobra, a koje potpisuje ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Inicijativu su Ustavnom sudu podnijeli sindikalne organizacije Instituta za javno zdravlje, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Podgorica i Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

U toj inicijativi piše da je izmjenama GKU prošle godine diskriminisano i dovedeno u neravnopravan položaj više hiljada zaposlenih u zdravstvu, da je izvršena nejasna i nezakonita podjela na zdravstvene radnike i nemedicinski kadar, a sve sa ciljem selekcije i linearnog povećanja plata samo jednom dijelu zaposlenih.

Šćekić je u mišljenju naveo da je GKU u decembru prošle godine izmijenjen kako bi se spriječio odliv zdravstvenih radnika iz zdravstvenog sistema.

Istakao je da je ugovor izmijenjen u trenutku kada se sistem suočavao sa posljedicama pandemije kovida-19 i bio u dodatnom riziku od odliva kadra, te da nije bilo namjere da ostali zaposleni budu dovedeni u neravnopravan položaj.

Šćekić je naglasio i da u tom trenutku nije bilo dovoljno novca za uvećanje zarada i ostalim zaposlenima...

”Ulažu se napori da se i ostalim zaposlenima uvećaju zarade u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu i to uvećanjem koeficijenata na zarade za 12,5 odsto. Ministarstvo zdravlja u saradnji sa predstavnicima reprezentativnih sindikata pristupilo je izmjeni GKU... Rad na izmjenama je u toku, a očekuje se da u kratkom vremenskom roku bude procesuiran prema nadležnim institucijama. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom finansija, biće obezbijeđena potrebna novčana sredstva”, piše u dokumentu.

Bonus video: