"Đeljošaj sebe vidi kao osobu pošteđenu zakona, degutantno je što u slučaj uvlači djecu"

"Prema opasnoj konstrukciji koju gospodin Đeljošaj pokušava da napravi ubuduće policija nebi smjela da zaustavi ni jedno auto u kome se nalaze djeca bez obzira na težinu prekršaja ili krivičnog djela koji napravi vozač"

8105 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Nezavisni sindikat policije
Foto: Nezavisni sindikat policije

Predsjednik Albanske alternative i Opštine Tuzi Nik Đeljošaj sebe vidi kao osobu koja se osjeća superiorno, pošteđeno zakonskih propisa i unaprijed amnestirano od svih delikata, saopštio je danas Nezavisni sindikat policije.

Osnovni državni tužilac naložio je podgoričkoj policiji da izuzmu snimke sa nadzornih kamera centra za tehnički pregled automobila ispred kog je, navodno, Nik Đeljošaj omalovažavao policajaca.

Incident nakon kog je predsjednik Albanske alternative i Opštine Tuzi priveden u Odjeljenje bezbjednosti Podgorica dogodio se juče oko 12.10 sati.

"Crna Gora sve više liči na Orvelovu farmu. Svi smo ravnopravni samo su neki malo ravnopraviji. Pravac kojim se kreće naše društvo jasno nam govori da su neki ljudi izvan zakona, nedodirljivi a da je policija postala dežurni krivac. Prestupnici se više i ne trude da dokažu svoju nevinost uobičajenim sredstvima već je prva linija odbrane postalo optuživanje policijskih službenika da su ih maltretirali, šikanirali, mučili, zlostavljali. Niko od njih i ne pominje da li je ili nije napravio djelo za koje je procesuiran. Spinuje se sporedna da bi glavna stvar pala u drugi plan. Da li ćemo kao društvo dozvoliti ove zloupotrebe ili ćemo se svi zajedno oduprijeti sopstvenom propadanju?", ističe se u saopštenju Nezavisnog sindikata policije koje potpisuje Igor Rmandić, predsjednik.

U saopštenju se dodaje da jučerašnji događaj tokom postupanja policajaca prilikom kontrole vozila u kom su se nalazili članovi porodice Đeljošaja i kasnija dešavanja pokazuju potpuni izostanak poštovanja policijske uniforme ali i same države Crne Gore koju ta uniforma predstavlja.

"Bivši poslanik Skupštine Crne Gore, predsjednik političke partije i predsjednik Opštine Tuzi, ugledni i uvaženi građanin gospodin Nik Đeljošaj bi morao biti primjer ponašanja i moralna vertikala za primjer svima nama. Na žalost, gospodin Đeljošaj sebe vidi kao osobu koja se osjeća superiorno, pošteđeno zakonskih propisa i unaprijed amnestirano od svih delikata. Kako drugačije tumačiti činjenicu da zakon propisuje da u saobraćaju ne mogu učestvovati vozila sa zatamnjenim staklima, da su hiljade crnogorskih građana morale da vode računa o tome pri kupovini auta a da to ne važi za gospodina Đeljošaja ili neke slične "Đeljošaje" koji će se pojaviti sjutra ili preksjutra. Zakon koji reguliše ovu oblast izglasala je Skupština Crne Gore i vrlo je moguće da je za njega glasao i sam gospodin Đeljošaj. Izgleda da su zakoni i pravila prihvatljivi samo kada se odnose i primjenjuju na druge ljude", poručili su iz Nezavisnog sindikata policije.

Oni su kazali da je neprihvatljivo da predsjednik Opštine Tuzi, koristi svoj politički autoritet i njime vrši pritisak na policijske službenike, nebi li ih pokolebao u primjeni zakonskih propisa i svojih ovlašćenja.

"Neprihvatljivi su verbalni napadi kojima se žele omalovažiti i poniziti policijski službenici čiji je jedini grijeh to što su radili svoj posao. Degutantno je i krajnje neprimjereno to što gospodin Đeljošaj u čitav slučaj uvlači svoju djecu pokušavajući na taj način da skrene pažnju i izazove saosjećanje javnosti", piše u saopštenju.

Iz Nezavisnog sindikata policije su rekli da izražavaju najiskrenije žaljenje ako su djeca i jednog trenutka osjetila bilo kakvu neprijatnost, ali njihovo uvođenje i naglašavanje u ovoj priči vide kao čistu zloupotrebu.

"Prema opasnoj konstrukciji koju gospodin Đeljošaj pokušava da napravi ubuduće policija nebi smjela da zaustavi ni jedno auto u kome se nalaze djeca bez obzira na težinu prekršaja ili krivičnog djela koji napravi vozač. Da li želimo da na takav način pravimo zaštitu budućim prekršiocima zakona pa čak i ozbiljnim kriminalcima koji su prijetnja svima nama? Ne smijemo zloupotrebljavati djecu da bi prikrili svoje greške. Njih treba učiti da je policajac zaštita, sigurnost, utočište u prilikama kada im treba pomoć. Djeca treba da trče prema policajcu a ne da se plaše i bježe od njega čak i kada im je potrebna pomoć jer su od svojih roditelja naučili da je policajac nešto loše i opasno", kazali su iz Nezavisnog sindikata policije.

Oni su poručili da sigurno neće biti gluvi i nijemi u slučajevima napada na policijske službenike, bez obzira od koga napadi dolazili.

"Titule, zvanja i pozicije nikome ne daju za pravo da se ponaša mimo zakonskih propisa. Uvijek ćemo stati u zaštitu kolega, koji profesionalno i časno rade izuzetno težak i opasan posao za mizernu, gotovo ponižavajuću platu. Sve učestalija su vrijeđanja, omalovažavanja, prijetnje pa čak i fizički napadi na policijske službenike. Svjedočili smo paljenju vozila policijskih službenika, ranjavanju pa čak i ubistvima. Ako znamo da policija mora biti garant bezbjednosti svakog građanina postavlja se pitanje koliko je taj građanin siguran ako neki ne prezaju da napadnu čak ni policijskog službenika na dužnosti", rekli su iz Nezavisnog sindikata policije.

Poručili su da će u narednom periodu ozbiljno sprovesti aktivnosti praćenja događaja prilikom postupanja policijskih službenika a naročito događaje u kojima su policijski službenici omalovažavani ili fizički napadnuti.

"Navedeni događaji će se detaljno analizirati sa posebnim akcentom na kvalifikaciju djela od strane nadležnih tužilaca kao i presude sudija u tim slučajevima kao krajnjim epilogom događaja. Kao i sve drugo što radi Nezavisani sindikat policije će rezultate analiza prezentovati javnosti Crne Gore. Ako se u predviđenom postupku utvrdi da su policijski službenici krivi oni će sigurno biti sankcionisani i od neposrednog poslodavca ali i od države ali postavljamo pitanje šta će se desiti ako se utvrdi odgovornost gospodina Đeljošaja? Da li će on sam sebe sankcionisati makar javnim izvinjenjem upućenim policijskim službenicima i ukupnoj crnogorskoj javnosti?", zaključuje se u saopštenju Nezavisnog sindikata policije.

Bonus video: