ASK: Ugrožen javni interes imenovanjem Begovića

Bivši prvi čovjek Uprave za sport i mlade ističe da ima neophodno radno iskustvo i da su vršene sporne dopune zapisnika inspekcije

11115 pregleda 5 komentar(a)
Begović, Foto: prcentar.me
Begović, Foto: prcentar.me

Postavljanje Marka Begovića za vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade predstavlja ugrožavanje javnog interesa u smislu Zakona o sprečavanju korupcije i može uticati na narušavanje integriteta Uprave, odnosno sada Ministarstva sporta i mladih i Vlade, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

Komentarišući mišljenje Agencije, Begović je kazao da je upravni inspektor u novembru prošle godine utvrdio da ispunjava uslove, odnosno da nisu utvrđene nepravilnosti.

”Sve drugo što se dešavalo, uključujući donošenje više dodataka prethodnom rješenju, predstavlja nezakonito djelovanje, imajući u vidu citiranu normu u članu 64 Zakona o upravnom postupku kojom se propisuje da se ‘u potpisanom i zaključenom zapisniku ne smije ništa dodavati niti mijenjati’”, kazao je Begović.

Agencija je u januaru, na osnovu saznanja iz medija, pokrenula postupak za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa tadašnje ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, na čiji je predlog Vlada odredila Begovića za direktora Uprave.

Prema medijskim navodima, Begović je imenovan za direktora Uprave iako ne ispunjava uslove za tu funkciju predviđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Iz tadašnjeg Ministarstva su kazali da ispunjava sve uslove.

”Uvidom u dokumentaciju koju je Agencija pribavila po službenoj dužnosti, te zapisnike o izvršenom inspekcijskom pregledu od strane nadležne upravne inspekcije koja je cijenila ispunjenost uslova za određivanje Begovića za direktora Uprave, te izjašnjenja Ministarstva nesporno proizilazi da organi koji su bli nadležni za određivanje Begovića za v. d. direktora ni u jednom trenutku tokom čitavog postupka nijesu izvršili provjeru činjenica, da li je imenovano lice zaista imalo potrebnih pet godina radnog iskustva u VII/1 stepenu stručne spreme”, navodi se u mišljenju koje potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović.

Perovićeva navodi da su se organi oslanjali jedino na potvrdu izdatu od “PRO-LOG CG”, privrednog društva koje više ne postoji u evidenciji Centralnog registra privrednih subjekata.

U odnosu na njihovu potvrdu, iz Agencije dalje navodi da ni Uprava inspekcija nije mogla sa sigurnošću izjasniti već je konstatovala “da nema dokaza na osnovu kojih bi se na pouzdan način utvrdilo da Begović ispunjava uslove za v. d. direktora Uprave, u pogledu potrebnog radnog iskustva”.

Iz spisa predmeta proizilazi da je nadležna upravna inspekcija još u toku trajanja prvog mandata u v. d. stanju utvrdila da on ne ispunjava uslove u pogledu potrebnog radnog iskustva, da bi se nakon toga, na predlog tadašnje ministarke Bratić ponovo donijelo rješenje o određivanju Begovića za v. d. direktora krajem marta.

”Imajući u vidu da su tada svi akteri koji su učestvovali u procesu određivanja imenovanog za v. d. direktora Uprave morali biti upoznati sa činjeničnim stanjem koje je utvrdila nadležna inspekcija, ostaje nejasno iz kojeg razloga nisu sproveli provjeru ispunjenosti uslova za Begovića za predmetnu poziciju”, dodaje se u mišljenju direktorice Agencije Perović.

Agencija je na kraju dala preporuku Ministarstvu i Vladi da “u svim budućim slučajevima koji se odnose na postupke predlaganja imenovanja, određivanje vršioca dužnosti, postavljenja i razrješenja direktora, sprovedu prethodmi postupak provjere ispunjenosti uslova kandidata i dosljedno poštuju pozitivnopravne propise na način koji ne izaziva sumnju u postojanje korupcijskih rizika i ne dovodi u pitanje integritet institucija”.

Begović je kazao da ima više od 13 godina radnog iskustva, od kojih preko sedam na pozicijama odlučivanja.

Begović podnio prijavu u avgustu

Begović je naveo da se djelovanje inspekcije vremenski poklapa sa procesom čišćenja Uprave za sport i mlade i sistema sporta od korupcije, što je, ističe on, trebalo da bude posao Agencije za sprečavanje korupcije.

”Tada se, u saradnji sa malobrojnim kolegama stalo na put i onima koji su dobijali stambene kredite u iznosu većim od 30.000 eura, kao i onima koji su preko budžetske rezerve i zaključaka milione eura građana Crne Gore dijelili povezanim pravnim licima u sportu. To je ovdje jedini problem”, kazao je u izjavi “Vijestima”.

On je dodao da je u avgustu podnio krivičnu prijavu. “Jer vjerujem da se radi o organizovanoj grupi, tj. o povezanim licima u više organa državne uprave. Razumije se, prijavom sam obuhvatio i Agenciju”, kazao je on.

Bonus video: