Kusovac bi da prizna da je novcem Tivćana čašćavao Đukanovića

Bivši predsjednik opštine Tivat pregovara sa Specijalnim državnim tužilaštvom o sporazumu o priznanju krivice za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja

28260 pregleda 41 komentar(a)
Spreman da se nagodi: Kusovac, Foto: Opština Tivat
Spreman da se nagodi: Kusovac, Foto: Opština Tivat

Bivši gradonačelnik Tivta, Siniša Kusovac (DPS) sa Specijalnim državnim tužilaštvom pregovara o sporazumu o priznanju krivice za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, za šta ga SDT na čijem čelu je Vladimir Novović goni pred Višim sudom u Podgorici.

Zbog toga je u ponedjeljak odgođeno ročište Kusovcu koje je bilo zakazano pred sutkinjom Vesnom Pean.

U zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid, Kusovčev branilac, advokat Nikola Martinović i specijalna tužiteljka Zorica Milanović zatražili su odlaganje ročišta jer su “u pregovorima oko eventualnog sporazuma za priznanje krivice”.

Novo ročište zakazano je za 6. decembar kada će se i znati da li su Kusovac i SDT postigli dogovor u vezi sa priznanjem i krivice i visine kazne.

SDT je podiglo optužnicu protiv Kusovca zbog sumnje da je iz budžeta Opštine Tivat platio račun za ugostiteljske usluge nakon partijskog skupa Demokratske partije socijalista avgusta 2020. godine.

Samo zatvorska kazna

Na teret mu stavljaju da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika (KZ) Crne Gore, a za koje je predviđena isključivo zatvorska, dakle ne i novčana kazna.

”Službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, propisano je tim članom KZ-a.

Optužnica protiv Kusovca epilog je izviđaja započetog u januaru prošle godine, nedugo nakon što su “Vijesti” u decembru 2020. objavile da je biši predsjednik opštine Tivat zloupotrebljavao javne resurse u interesu svoje partije, u pripremi i sprovođenju partijskih aktivnosti pred parlamentarne, odnosno lokalne izbore u Tivtu održane 30. avgusta 2020.

Kusovac je, kao predsjednik Opštine, dao nalog da se iz gradske kase plati račun za ugostiteljske usluge u visini od 485 eura, koje su uveče, 26. avgusta 2020, pružene predsjedniku DPS-a i Crne Gore Milu Đukanoviću i članovima najužeg rukovodstva OO DPS Tivat, nakon promotivnog skupa te partije održanog na košarkaškom igralištu u velikom Gradskom parku.

”Vijesti” su tada objavile dokument nazvan “Posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Opštini Tivat 26. 08. 2020 - komunikacione teze”, a koji je pripremljen i toga dana međusobno razmjenjivan preko službenih e-mail adresa u Opštini, između članova kabineta tadašnjeg predsjednika Opštine Siniše Kusovca.

U tom dokumentu jasno stoji da je 26. avgusta u hotelu “Pine” u vremenu od 19.30 do 21 čas, predviđen sastanak Đukanovića sa “užim partijskim rukovodstvom sa ciljem prezentacije očekivanog izbornog rezultata na lokalnim i parlamentarnim izborima, prezentacije razvojnih projekata koji će se realizovati u Tivtu i razgovora na temu najvažnijih izazova u susret izbornom danu”. Ovaj sastanak, ali i sve prethodne stranačke aktivnosti DPS-a toga dana u Tivtu je organizovan uz učešće službenika i resursa Opštine Tivat kojoj je na čelu tada bio Kusovac.

Ko se sve gostio?

Račun u iznosu od 485 eura za ugostiteljske usluge koje su te večeri pružene predsjedniku DPS-a i lokalnim čelnicima partije na tom sastanku, hotel “Pine” je dostavio Opštini Tivat i one su plaćene iz gradskog budžeta, o čemu “Vijesti” takođe posjeduju dokumentaciju.

Iz računa se vidi da su se Đukanović, tadašnja predsjednica OO DPS Tivta Jovanka Laličić, Kusovac, tadašnji koordinatori za Tivat ispred centrale DPS-a Goran Jevrić i Predrag Nenezić, kao i tadašnji predsjednik SO Tivat Ivan Novosel (DPS) kao učesnici sastanka najužeg partijskog rukovodstva, te večeri u hotelu “Pine” počastili kolačima, sokovima, kafom, kiselom i negaziranom vodom, limunadama i cijeđenim narandžama, te pivom, džinom i sladoledom.

U oči, međutim, upada i to da su pored artikala i pića koje su konzumirali Đukanović i tivatski depeesovci, konobari “Pina” tom prilikom poslužili i 14 porcija meze, pojedinačne vrijednosti po 10 eura, te čak 60 boca kisele vode od po 0,25 litara i 88 boca negazirane vode od po 0,25 litara, a što nameće zaključak da su se na računu koji su kasnije platili svi Tivćani iz svog gradskog budžeta, te noći častili i pripadnici Đukanovićevog obezbjeđenja, a vodom žeđ gasili učesnici partijskog sastanka na košarkaškom terenu u parku koji je prethodio onom u hotelu “Pine”.

U decembru 2020. godine, kada je objavljena priča, na zahtjev da pojasne sporni dokument i račun za ugostiteljske usluge usluge prvacima DPS-a koji je plaćen iz gradskog budžeta, “Vijestima” nisu odgovorili ni Jovanka Laličić, ni Siniša Kusovac, ali ni centrala DPS-a Crne Gore.

Oćutali pitanja

Pitanja su oćutali i iz kabineta predsjednika Crne Gore i prvog čovjeka DPS-a Mila Đukanovića.

”Vijesti” su njega, pored ostaloga, pitali da li je bio upoznat sa tim da je u Tivtu na stranačkom sastanku, jeo i pio o trošku Opštine i građana Tivta, te da li ako to nije znao, odobrava ili ne ovakav postupak svojih stranačkih kolega iz tadašnjeg DPS rukovodstva Opštine Tivat.

Nedugo poslije objavljivanja ove priče u “Vijestima”, SDT, kojim je tada rukovodio bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pokrenulo je izviđaj u ovom slučaju i izuzelo svu dokumentaciju koju s njim u vezi posjeduje Opština Tivat.

Kusovac je saslušavan u SDT-u u oktobru prošle godine u prisustvu svog advokata Nikole Martinovića.

Martinović je tada, prema navodima medija, kazao da je njegov klijent specijalnim državnim tužiocima na saslušanju potvrdio da je “platio ručak”. Kusovac je navodno, u SDT-u kazao da je račun “platio kao predsjednik Opštine, jer je bio domaćin predsjedniku države Milu Đukanoviću prilikom njegove posjete Tivtu”, a ne Đukanoviću kao lideru Demokratske partije socijalista.

Njegova takva odbrana nije bila dovoljno uvjerljiva SDT-u, pa je to tužilaštvo, pod rukovodstvom u međuvremenu imenovanog novog GST Vladimira Novovića nedavno podiglo optužnicu protiv Kusovca koji sada sa SDT-om pregovara o priznanju krivice u zamjenu za manju kaznu.