Ukinuti moratorijum za Mitropoliju je na snazi

Opština Budva odbila da izda urbanističko-tehničke uslove manastiru Praskvica za tri parcele u bečićkom naselju Čučuci...

51994 pregleda 62 komentar(a)
Mitropolija slovi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi: Bečići, Foto: Vuk Lajović
Mitropolija slovi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi: Bečići, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva odbila je da izda urbanističko-tehničke uslove (UTU) manastiru Praskvica - Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) za tri parcele u bečićkom naselju Čučuci, uz obrazloženje da je na snazi zabrana izdavanja dokumenata do donošenje prostorno-urbanističkog plana (PUP).

MCP, odnosno manastir Praskvica, među prvima su podnijeli zahtjeve za UTU - prvog dokumenta u procesu dobijanja građevinske dozvole, nakon što je iz Vlade objavljeno da je poslije pune godine ukinut moratorijum na gradnju za područje Bečića.

Međutim, iz Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj odgovoreno je da je i dalje na snazi zabrana, piše u obavještenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Riječ je o parcelama - dijelu velikog kompleksa od gotovo dva hektara, koja su u vlasništvu manastira, a na kome se nalazi nekoliko objekata, uglavnom bez dozvole.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je nedavno “Vijestima” da je Vlada, na zahtjev lokalne uprave, ukinula moratorijum na gradnju za područje Budve uz more i Bečiće, istakavši da je u završnoj fazi izrada PUP-a za metropolu turizma kojim će biti stavljena tačka na “građevinsko divljanje”.

Abazović je tada kazao da Vlada ne želi da donosi odluke koje su suprotne zahjevu lokalnih uprava, pa je prihvatila zahtjev Opštine Budva i ukinula moratorijum.

”Naš argument za ukidanje moratorijuma je da je PUP u završenoj fazi i možemo očekivati da bude u narednih par mjeseci kompletiran, što će onda riješiti potencijalnu situaciju građevinskog divljanja koje je bilo u prethodnom periodu”, rekao je on.

Petog oktobra istekao je rok koji je dala Vlada Zdravka Krivokapića, ostavljajući godinu za izradu PUP-a, te uvela moratorijum na gradnju na kompletnom području Bečića i ekskluzivni dio Budve uz more - od “Avale do Zavale”.

Vršilac dužnosti glavnog državnog arhitekte Vladan Stevović, koji je na toj funkciji naslijedio nedavno smijenjenog Mirka Žižića, kazao je nedavno Televiziji Vijesti da je izrada PUP-a za Budvu pri kraju, zbog čega ne vjeruje da nakon ukidanja jednogodišnjeg moratorijuma na gradnju može doći do značajnije devastacije prostora.

Parcele u Bečićima za koje je MCP tražila UTU predstavljaju građevinsku zonu i na njima su, kako je “Vijesima” rečeno, planskim dokumentom Detaljni urbanistički plan (DUP) “Bečići” ucrtani stamebni objekti.

Da je Opština Budva izdala UTU, MCP bi odmah mogla da započnu izradu idejnog rješenje budućeg stambenog kompleksa, a time bi praktično bili na korak da dobiju sve saglasnosti da mogu realizovati građevinske zamisli.

MCP ima iskustva u građevinskom biznisu u Budvi - prije više od deceniju i po na njenom imanju, u blizini glavnog bulevara, izgradila je hotel “Podostrog” i dvije petospratne zgrade.

Hotel je još u vlasništvu MCP i godinama se rentira, dok im je u dvjema stambenim zgradama ostalo u vlasništvu 21 stan, 11 poslovnih prostora i garaža.

Preostalih 120 stambenih jedinica garažnih i poslovnih prostora su prodati.

Svakako “najsvežiji” primjer građevinskog biznisma MCP je izgradnja velikog HDL hipermarketa na parceli dobra crkve Sveta Petka, na gradskoj zaobilaznici. MCP je svoju zemlju izdala u dvadesetogodišnji zakup.

MCP i kompanija “Hard diskont Laković” podnijeli su prije mjesec i po Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prijavu gradnje druge faze poslovno-stambenog kompaleksa na dobru crkve Svete Petke, kojom je predviđena gradnja 59 stanova.

Na crkvenoj zemlji pored gradske kapele prije dvije godine izgrađen je veliki jednospratni hipermarket HDL, kao poslovni aranžman tog lanca supermarketa i MCP. Naime, nekadašnja glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić 2019. godine dala je saglasnost na idejno rješenje poslovno-trgovačkog kompleksa HDL. Idejnim rješenjem na crkvenoj zemlji predviđene su dvije faze - jedna koja podrzumijeva gradnju jednospratnog poslovno-trgovačkog centra, dok duga predviđa gradnju drugog, trećeg, četvrtog i petog sprata, sa ukupno 59 stanova.

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket, bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra 2018. Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom, dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

Kupovinom zemlje od mještana i Opštine formirana je urbanistička parcela, što je bilo neophodno da realizuje projekat izgradnje prve faze poslovno-stambenog kompleksa.

MCP važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi. Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Svete Petke, vlasnik je 30 hektara zemlje u Buljarici, a na Smokvici, kod Svetog Stefana, ima 30.000 kvadrata. U Bečićima, van manastirskih kompleksa, MCP ima parcelu od 23.000 kvadrata. U budvanskom Starom gradu, upisana je kao vlasnik 3.000 kvadrata.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje MCP ima 22.000 kvadrata. MCP na Brajićima posjeduje 18.000, a u Mažićima oko 6.000 metara kvadratnih zemljišta.

Bonus video: