Održan prvi Festival romske kulture u Crnoj Gori

"Moramo učiniti puno više u narednom periodu i sa nivoa Vlade i Glavnog grada. Moramo bolje integrisati Rome u zajednicu, da više nemaju nedostatke u kontekstu jednakih prava i prilika", kazao je Jakov Milatović

3625 pregleda 2 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Mediabiro
Sa događaja, Foto: Mediabiro

Podgorica je 5. novembar, Međunarodni dan romskog jezika, obilježila kao domaćin prvog Festivala romske kulture u Crnoj Gori.

Otvaranjem izložbe "Moj život", koju su upotpunili premijerni nastup novog folkornog ansambla "Amaro Chelipe/Naše igre" i koncert romske grupe "Kal", u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović" zaokružen je jednodnevni program čiji fokus je bio usmjeren i ka stručnoj raspravi o ulasku romskog jezika u školski sistem naše zemlje.

Tokom otvaranja izložbe fotografija najpoznatijih Roma iz svijeta umjetnosti, muzike i nauke, jedan od organizatora i vođa beogradske džez i soul grupe "Kal", Dragan Ristić, istakao je da je upravo muzika najprepoznatljiviji element romskog habitusa, prenosi Mediabiro.

"Gitare i harmonike su naše zastave. Večerašnja postavka predstavlja bogatu riznicu, koju nikada nismo iskoristili da bismo edukovali vas. Da biste vi kao većina shvatili da postoji ona druga strana kod manjina, koja je mnogo daleka,“ kazao je Ristić.

Festivalu je prisustvovao i nosilac liste pokreta Evropa sad na nedavnim lokalnim izborima u Podgorici, Jakov Milatović, koji je konstatovao da su događaji poput ovog vrlo važni u cilju doprinosa valorizaciji cjelokupne romske kulture.

"Zadovoljstvo mi je što sam došao. Utisci su izvanredni. Moramo učiniti puno više u narednom periodu i sa nivoa Vlade i Glavnog grada. Moramo bolje integrisati Rome u zajednicu, da više nemaju nedostatke u kontekstu jednakih prava i prilika. To su neke stvari koje moramo ispravljati i zaista mi je drago što sam večeras bio ovdje,“ poručio je Milatović.

Gost koncerta, crnogorski pjevač Nenad Knežević Knez, izveo je numeru "Opa-cupa“ Šabana Bajramovića.

Manifestacija je održana kao dio projekta "Moj život", u okviru kampanje Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i Evropske unije, koju realizuje P.R.A. agencija u 11 opština u Crnoj Gori.

Bonus video: