Ulcinj: Više od 30 stabala primorskog bora stradalo u naletu pijavice (FOTO)

Oborena stabla i krošnje zatvorili su i jedini put koji je vodio dalje u dubinu Borove šume

18680 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

Više od 30 stabala primorskog bora stradalo je u naletu pijavice, u noći između petka i subote, u zaleđu kupališta kod nekadašnjeg hotela Lido na Velikoj plaži u Ulcinju.

Na mjestu gdje je nekada bilo čuveno Gusarsko selo, okruženo borovima visokim i više od 20 metara, sa gustim krošnjama koje su stvarale duboku, prijatnu hladovinu i u najvrelijim danima, juče je bio jeziv prizor - vrtložni vjetar, koji obično kratko traje, ostavio je pravi dar mar za sobom, obarajući drveće sa korijenima ili ih lomeći na pola.

Oborena stabla i krošnje zatvorili su i jedini put koji je vodio dalje u dubinu jedinstvene Borove šume, koju su turisti često birali za odmor umjesto ležaljki i suncobrana na samom kupalištu.

Vodeći ulcinjski ekolog Dželal Hodžić smatra da je riječ o svojevrsnoj ekološkoj katastrofi nastaloj usljed elementarne nepogode.

„Ali i ljudskog nemara. Ovo je opomena svim nadležnim institucijama da više vremena posvete očuvanju jedinstvene borove šume na više lokaliteta u Ulcinju. U Ministarstvu poljoprivrede postoje eksperti koji dobro znaju kako se brani stara Borova šuma od nevremena“, kazao je Hodžić.

Naveo je da su borovi kod nekadašnjeg Lida vjerovatno stari skoro vijek.

„To znači, da će nam za takvu šumu i ambijent, trebati još toliko vremena“, kazao je Hodžić.

Bonus video: