Sve što oči vide, Amarove vješte ruke naprave

Šesnaestogodišnji Amar Kolić iz Pljevalja u slobodno vrijeme radi makete i želja mu je da jednog dana ima izložbu...

17279 pregleda 19 komentar(a)
Za izradu maketa potreban je mir: Amar Kolić, Foto: Privatna arhiva
Za izradu maketa potreban je mir: Amar Kolić, Foto: Privatna arhiva

Za razliku od većine svojih vršnjaka koji mnogo vremena provode na internetu, šesnaestogodišnji Amar Kolić iz Pljevalja svaki slobodni trenutak koristi da izgradi neku novu maketu.

Jedan je od rijetkih mladih ljudi koje savremene tehnologije nisu zarobile, jer ga trenutno obrada drveta, papira i plastike više interesuje od mobilnih telefona.

Za “Vijesti” priča da je mir sve što mu je potrebno da bi stvorio mala umjetnička djela, koja su vjerna kopija predmeta i objekata koji nas okružuju.

Iako šesnaestogodišnjak, za Amara se može reći da je iskusan i veoma vješt u tom poslu, u koji, kako ističe, ulaže sve svoje slobodno vrijeme.

Strpljivo slaže drvca, izrezani karton, plastiku, vješto nanosi boju, oblikuje plastelin, u želji da njegove makete budu što savršenije.

”Moji roditelji su zadovoljni što umjesto uz mobilni telefon vrijeme provodim na ovaj način”, kazao je Kolić, učenik trećeg razreda Srednje stručne škole u Pljevljima.

Tim hobijem Amar se počeo baviti prije dvije godine, u vrijeme korone, kada je zbog čestih izolacija trebalo nešto osmisliti da bi se vrijeme popunilo.

”Još kao mali volio sam da crtam i pravim razne stvari. Višak slobodnog vremena u vrijeme korone iskoristio sam za pravljenje maketa, što se razvilo u ozbiljan hobi. U vrijeme pandemije, slabijeg druženja, onlajn nastave, aktivno sam počeo da pravim makete. Ideje sam uglavnom pronalazio u filmovima i više su u domenu muških interesovanja, počev od tenka, nosača raketa...”, kazao je Kolić.

Sve što oči vide, njegove vješte ruke kopiraju.

Pri izradi mini-maketa koristi najobičnije kartonske kutije, otpad od drveta i sve ono što bi moglo da posluži kao materijal.

Titanik, Ajfelova kula, Sahat kula, tenkovi, avioni, autobusi, samo su neke od maketa koje je napravio.

Maketa čuvenog broda Titanik, koji je potonuo sredinom aprila 1912. godine u sjevernom Atlantiku na svom prvom putovanju, dominira u njegovoj sobi. Duga je 132 centimetra, a Amar kaže da mu je bilo potrebno više od mjesec da je uradi.

Priča da je najduže do sada, skoro četiri mjeseca, radio Ajfelovu kulu. Maketa je visoka 128 centimetara, a izgradio je od drvenih štapića i šibica.

Ajfelov toranj gradio četiri mjeseca
Ajfelov toranj gradio četiri mjesecafoto: Privatna arhiva

Vjerno je od gipsa i kartona napravio maketu Sahat kule, koja zajedno sa minaretom Husein-pašine džamije dominira centrom Pljevalja.

Zadivljujući je i primjerak ajkule koju je Amar uradio od plastelina, raketni lanser, kao i tenk koji je koristila nekadašnja Jugoslovenska narodna armija.

Među brojnim njegovim radovima izdvaja se maketa autobusa iz čuvenog filma “Ko to tamo peva”, kojeg je u filmu vozio glumac Aleksandar Berček glumeći lik izvjesnog Miška...

Maketa autobusa iz kultnog filma
Maketa autobusa iz kultnog filmafoto: Privatna arhiva

”Ne radim baš svaki dan makete. Kao i za sve, potrebno je da se javi motivacija i volja. Ponekad radim po dva-tri sata dnevno, a nekada i cio dan se posvetim mojim maketama. Neke makete napravim za nekoliko dana, a neke radim i više mjeseci. Kombinujem materijale, a najviše koristim karton, drvo, plastiku i sve što je dobro za oblikovanje”, kaže Kolić.

Nijednu svoju maketu do sada nije prodao, ali nije siguran da to ne bi uradio kada bi mu neko ponudio dobru cijenu.

Želja mu je da izradi još maketa i da jednog dana ima svoju izložbu.

Amarova majka Alma kaže da pravljenje maketa njenog sina više zanima nego surfovanje po internetu.

”On je od malih nogu volio da pravi razne predmete, a sve što je bilo potrebno za školu pravio je svojoj braći i sestrama. Radoznao je i voli da istražuje. Sve što radi radi iz zadovoljstva i za svoju dušu”, kazala je ona.

Bonus video: