Krovni prozori ili krovne kućice

Za VELUX krovne prozore je obezbijeđena garancija u trajanje od DESET godina i veoma brza reakcija ovlašćenih servisera koji intervencije završavaju u veoma kratkom roku.

28205 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Velux
Foto: Velux

Ako se posmatra simbolika krova na kućama, prva asocijacija je svakako zaštita. Krov je dio kuće koji štiti od kiše, snijega, grada, jakog vjetra i toplote, generalno od svih ekstremnih vremenskih prilika. On čini kuću sigurnijom i komfornijom za život. Opšte pravilo pri konstrukciji i izgradnji je da nagib tj. ugao krova treba da je oštriji ukoliko je klima ekstremnija i surovija. U tom slučaju često se postavlja pitanje koju vrstu otvora treba planirati, krovni prozor ili krovnu kućicu (badžu)? Prethodno stečeno iskustvo korisnika obe opcije je najbolji pokazatelj za koju opciju se treba odlučiti.

Finansijski izdaci i vrijeme potrebno za postavljanje krovne kućice ili krovnog prozora

Ukoliko se dobro konstruiše i realizuje izgradnja i montaža, obe opcije su prihvatljive. Ipak, za krovne kućice je potrebno obaviti viš građevinskih radova i to od gradnje dodatnog dijela prostora, zasebnog mini krova, do pažljivo izvedene termo i hidroizolacije izolacije. Takođe, vrijeme izgradnje je duže, a ne smije se zanemariti budžet koji treba da se obezbijedi za stručno izvođenje radova. Prije gradnje treba provjeriti da li je potrebno imati i građevinsku dozvolu jer su u pitanju radovi na izmjeni kvadrature i izgleda kuće. U ovom dijelu krovni prozori su značajno jednostavnija opcija za postavljanje i montažu, a manje finansijski zahtijevni. Izgradnja krovne kućice može da košta i duplo više u odnosu na krovne prozore iste kvadrature staklene površine. Ujedno sa stanovišta energetske efikasnosti krovni prozori su ekonomičniji za zagrijavanja ili hlađenja prostora.

Velux
foto: Velux

Više svjetlosti u potkrovlju

Krovne kućice se posebno konstruišu na krovu te one ima svoju krovnu površinu i prozor. U tom slučaju potkrovlju pružaju više prostora ali ne i dnevne svjetlosti. Ukoliko se dobro ne planira, potkrovlja kao prostor gdje su osmišljene određene prostorije za svakodnevni život, mogu biti prilično tamane i ne tako privlačne za boravak. U tom slučaju krovni prozori su bolja opcija je mogu obezbijediti do tri puta više svjetlosti u odnosu na krovne kućice. Takođe, krovni prozori su praktičniji sa stanovišta provjetravanja i sa njima se dobija veća dubina u smislu optičkog uvećanja prostora. Ukoliko se želi postići dodatni komfor može se ugraditi VELUX krovni balkon ako stručna lica procijene da to konstrukcija krova dozvoljava. Na taj način se dobije i više prostora i značajniji dotok dnevne svjetlosti.

Velux
foto: Velux

Garancija i otpornost na ekstremne vremenske prilike

U planinskim krajevima gdje su zime surovije sa dosta snježnih padavina, potrebno je voditi računa o zadržavanju snijega na krovnim površinama. Krovne kućice imaju više kritičnih tačka kada je zadržavanje snijega u pitanju i time veću mogućnost propuštanja vlage u prostorije. Krovni prozori nemaju te slabosti jer se, zbog načina postavljanja, snijeg na njima zadržava u značajno manjim količinama. Ukoliko se i desi određeni problem, za VELUX krovne prozore je obezbijeđena garancija u trajanje od DESET godina i veoma brza reakcija ovlašćenih servisera koji intervencije završavaju u veoma kratkom roku.

Velux
foto: Velux

Ukoliko se odlučite da adaptirate postojeće ili uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.

Velux
foto: Velux