Bar: Zajednica Italijana širi kulturu postojbine

Zajednica Italijana Crne Gore osnovana je početkom 2004. sa ciljem očuvanja i širenja italijanske kulture na ovim prostorima
76 pregleda 1 komentar(a)
Vicko Paladin i Nadina Isić, Foto: Radomir Petrić
Vicko Paladin i Nadina Isić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.09.2017. 15:46h

U sklopu programskog opredjeljenja očuvanja i širenja italijanske kulture, Zajednica Italijana Crne Gore pokrenula je u Baru novi besplatni napredni A2 kurs italijanskog jezika, koji pod pokroviteljstvom Narodnog univerziteta Trst i Vlade Italije organizuje barska podružnica Zajednice.

Predavanja su u OŠ “Meksiko” , ukupno 50 školskih časova, a pohađa ih tridesetak Barana. Vicko Paladin, predsjednik barske podružnice Zajednice, podsjetio je da je program besplatnog učenja ovog jezika preko Zajednice počeo 2006, te da je širom Crne Gore održano preko 170 kurseva od prvog do četvrtog stepena, a među 5.000 polaznika do sada je bilo i oko 600 Barana.

"Predavač je licencirana profesorica Nadina Isić, za koju inače svi naši dosadašnji polaznici imaju samo riječi hvale. Zajednica se na ovim prostorima pored besplatnih kurseva jezikao bavi i drugim djelatnostima na polju kulture. Restaurirali smo srednjevjekovne mletačke lavove u Kotoru i Perastu, u Tivtu održali besplatan kurs za izradu kolača, sladoleda i čokolade, obnovili skoro zaboravljenu Dobrotsku čipku, izvorno venecijansku, te izradu murano stakla, napravili autentična vrata za kotorski stari grad, a planiramo i restauraciju venecijanskih lavova na barskom starom gradu", kazao je Paladin.

Zajednica Italijana Crne Gore osnovana je početkom 2004. sa ciljem očuvanja i širenja italijanske kulture na ovim prostorima, a od početka ove godine autohtona je NVO i okuplja ljude koji su porijeklom, po očevoj ili majčinoj liniji, Italijani.

Ima podružnice u Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, Budvi, Baru i Podgorici, predsjednik je Aleksandar Saša Dender iz Kotora, a zajednica sada broji oko 700 članova, od kojih 150 posjeduje italijansko državljanstvo, dok barska podružnica ima oko 40 članova.

Bonus video: