Sindikat FZO traži povećanje zarada zaposlenima

Predlažu da se izjednače koeficijenti zaposlenih u Fondu za zdravstveno osiguranje sa koeficijentima nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

2838 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) zatražio je od nadležnih organa povećanje zarada i izjednačavanje koeficijenata zaposlenih u Fondu sa koeficijentima nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama.

Sindikat FZO uputio je inicijativu za povećanje zarada ministarstvima zdravlja i finansija i Samostalnom sindikatu zdravstva Crne Gore.

"Smatramo da su zaposleni u Fondu nepravedno zapostavljeni i njihov rad nedovoljno valorizovan u odnosu na složenost poslova koje obavljaju, a koji su krucijalni za funkcionisanje zdravstvenog sistema, posebno imajući u vidu nedavno povećanje zarada nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, čiji rad usmjeravamo i kontrolišemo", navodi se u inicijativi.

Iz Sindikata su podsjetili i da je FZO jedna od najvažnijih institucija ne samo u zdravstvenom sistemu, već i u Crnoj Gori, koja obezbjeđuje ostvarivanje prava iz zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja. "Godišnjim budžetom Fonda od 350 miliona eura finansira se zdravstvena zaštita svih građana i svi su po nekom osnovu (slučaj bolesti, trudnoće, povreda, nesreće na poslu) predmet našeg rada kroz svakodnevne aktivnosti 23 područne jedinice širom Crne Gore", ističe se u saopštenju.

Iz Sindikata su ukazali na disproporciju u koeficijentima za zarade za radna mjesta sa istom školskom spremom u zdravstvenom sistemu za koje važi Granski kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost i koeficijentima Fonda za koje važi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Oni su predložili da se izjednače koeficijenti zaposlenih u FZO sa koeficijentima nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Bonus video: