U Kraljskim Barama traže da u tom selu bude projektovana petlja za buduću dionicu auto-puta

MKI je završetak izrade studije opravdanosti auto-puta i idejnog projekta za drugu dionicu od Mateševa do Andrijevice prolongirao za kraj godine, iako je prvobitno najavljeno da će ti dokumenti biti završeni do kraja juna ove godine

4581 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Mještani Kraljskih Bara zahtijevaju da u tom selu bude projektovana petlja (priključnica, isključnica) sa buduće dionice auto-puta Mateševo-Andrijevica. Takođe i da se posebna pažnja posveti uticaju auto-puta na rječna korita, izvore pitke vode, odlaganje otpadnih voda, očuvanje postojeće seoske infrastrukture...

Sa nedavnog zbora u Kraljskim Barama poslat je i zahtjev Vladi i nadležnim institucijama da se mještanima obezbijedi aktivno učešće u javnim raspravama povodom idejnog rješenja dionice auto-puta. Mještani traže da Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), koje je predlagač idejnog rješenja, ali i investitor pravovremeno obavještavaju organe Mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare o svim javnim raspravama. Na taj način, konstatovano je na zboru, “mještani bi mogli da se blagovremeno i adekvatno pripreme za javnu raspravu”.

”Zahtijevamo da se MZ Kraljske Bare omogući plan idejnog rješenja auto-puta, kako bi bili u mogućnosti da se upoznamo sa većinom važnih detalja projekta. Zahtijevamo da prilikom javnih rasprava poseban akcenat bude stavljen na uticaj izgradnje auto-puta, na zaštitu rječnih korita, pitkih izvora, odlaganja otpadnih voda i drugih štetnih materija, kao i očuvanje postojeće seoske putne infrastrukture. Takođe i da se omogući lokalnom stanovništvu nesmetana saobraćajna komunikacija kako bi se život u selu odvijao bez posljedica”, neki su od zaključaka sa zbora mještana.

U tom selu traže i da “u javnim raspravama poseban akcenat bude stavljen na organizaciju i tehnologiju izgradnje auto-puta, elaborat zaštite životne sredine i elaborat zaštite na radu gradilišta”. Mještani su objasnili i da će nakon što budu znali detalje idejnog rješenja, svoje zahtjeve i zaključke, moguće, proširiti novim.

MKI je završetak izrade studije opravdanosti auto-puta i idejnog projekta za drugu dionicu od Mateševa do Andrijevice prolongirao za kraj godine, iako je prvobitno najavljeno da će ti dokumenti biti završeni do kraja juna ove godine. Ta dva dokumenta su ključna da bi se znalo koliko će ova naredna dionica dužine 23,5 kilometara koštati. Nakon toga slijedi izrada glavnog projekta i po prognozama MKI do raspisivanja tendera za izbor izvođača radova moglo bi se doći tokom 2024. godine.

Bonus video: