Marjanović i Gradski tamburaški orkestar dobitnici nagrade "20. novembar", pusthumno priznanje i Džuveroviću

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja koja će se održati 20. novembra povodom Dana opštine Pljevlja

5189 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja (ilustraacija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (ilustraacija), Foto: Goran Malidžan

Žiri za dodjelu nagrade 20. novembar odlučio je da ovo najveće opštinsko priznanje u kategoriji fizičkih lica ove godine dobije slikar Milika Mićko Marjanović, a posthumno nagrada je dodjeljena i Đorđiju Džuveroviću.

U kategoriji pravnih lica najveće opštinsko priznanje ove godine dobio je Gradski tamburaški orkestar.

Nagrada "20. novembar", dodjeljuje se pojedinicima, pravnim licima, organima, organizacijama i udruženjima za najbolja ostvarenja, postignute rezultate i doprinos razvoju opštine na privrednom, naučnom, prosvjetnom, zdravstvenom, kulturnom i sportskom polju, kao i u drugim oblastima društvenog života i stvaralaštva.

U obrazloženju odluke žiri je naveo da je Milika Mićko Marjanović decenijama živi i stvara u Francuskoj.

Izabran je od 52 hiljade slikara iz cijelog svijeta na izložbi u Velikoj palati "Gran pare" i dobio dvije nagrade, novčanu i medalju privatnih kolekcionara. 2001. godine na izložbi u Pljevljima, koju je organizovala Međurepublička zajednica dobio je prvu nagradu „Pivo Karamatijević“ za jedan rad akrilik. Osim ovih, dobitnik je i drugih vrijednih priznanja i nagrada.

Đorđe Džuverović je bio diplomirani inžinjer mašinstva, dugogodišnji bivši direktor Rudnika Pljevlja, bivši poslanik u Skupštini Crne Gore i od 1997.godine dugogodišnji predsjednik DPS-a Pljevlja. Više od 40 godina bio je na svim važnijim državnim i privrednim funkcijama. Poseban pečat ostavio je u svojim Pljevljima, radeći na mjestu direktora u Rudniku uglja, pod čijim vođstvom, kako se navodi u obrazloženju preduzeće je ostvarivalo najveće poslovne rezultate. Đorđe Džuverović preminuo je 13.5.2022.godine.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade Gradskom tamburaškom orkestru u kategoriji pravnih lica žiri je naveo da se radi o jedinom velikom tamburaškom orkestru u Crnoj Gori osnovanom 2010. godine, s ciljem očuvanja bogate muzičke i tamburaške tradicije Pljevlja. Osnovali su ga ljubitelji i izvođači kojima je tambura ljubav i hobi. Orkestar je nastupao na mnogobrojnim festivalima i dobitnik je nagrada za orkestarsko sviranja i za soliste.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 eura.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja koja će se održati 20. novembra povodom Dana opštine Pljevlja.

Bonus video: