Novljani do ljekara putuju 40 kilometara

Dr Marija Vuković kaže da rade samo hitna stanja, te da se pacijenti upućuju u Kotor na preglede i dijagnostiku. Ustanova je bez skenera, plate su neredovne i duplo manje nego kolegama u javnom sektoru

17070 pregleda 10 komentar(a)
Oprema u bolnici je stara preko 20 godina, Foto: Slavica Kosić
Oprema u bolnici je stara preko 20 godina, Foto: Slavica Kosić

Stanovnici Herceg Novog, iako imaju bolnicu Meljine u svom gradu, svakodnevno moraju da putuju četrdesetak kilometara da bi ih u Kotoru pregledao ljekar specijalista.

Nekadašnja vojna bolnica, koja je počela sa radom polovinom 19. vijeka, danas radi samo hitne preglede, nema dovoljno kadra, osnovna sredstva za rad, dok su plate zaposlenima neredovne i duplo manje nego kolegama u javnom sektoru.

”Umjesto da se danas iz naše bolnice širi vijest da je sproveden neki kompleksan medicinski zahvat, da je uvedena nova dijagnostička procedura, što se moglo očekivati od nekad prestižne vojne bolnice Meljine, mi danas šaljemo poruku da u 21 vijeku skupljamo sredstva za nabavku lijekova, kiseonika i hrane. Stanje u bolnici Meljine je alarmantno i poražavajuće”, kazala je za “Vijesti” ljekarka te ustanove Marija Vuković.

Ona je istakla da zaposleni godinama ukazuju na probleme sa kojima se suočavaju, od nedostatka medicinskog kadra i opreme, lošeg statusa zaposlenih, ali su dobili samo obećanja.

”Od 2013. godine radim u bolnici Meljine, na Internom odjeljenju. Moje starije kolege mogu posvjedočiti kako je ona funkcionisala prije privatizacije, a ja nažalost mogu pričati samo o njenoj propasti i o nagomilanim problemima sa kojima se suočavamo svakodnevno. Najteže je kad imate znanje, određeno iskustvo ali ne i mogućnost da pomognete svom pacijentu”, poručila je Vukovićeva.

Marija Vuković: Bolnica da što prije pređe u sistem javnog zdravstva
Marija Vuković: Bolnica da što prije pređe u sistem javnog zdravstvafoto: Privatna arhiva

Bolnica Meljine je u stečaju, a na snazi je privremena mjera Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koja podrazumijeva zabranu otuđenja. Ministarstvo finansija čeka stav SDT o ukidanju te mjere kako bi se stvorio osnov da se bolnica uvede u sistem javnog zdravstva. U međuvremenu, zaposleni i lokalna vlast protestovali su prekjuče i poručili Vladi da je lijek u njihovim rukama, da Herceg Novi treba bolnicu i nema vremena za čekanje.

Bolnica bez skenera, ne rade ni UZ preglede

Vukovićeva je naglasila da je kompletna medicinska oprema zastarjela i uglavnom je kupljena prije 20 i više godina.

Bolnica Meljine danas nema ni skener, koji je, tvrdi ljekarka, potreban za urgentna stanja i pravovremenu dijagnostiku pacijenata.

Međutim, poručila je da su sredstva za kupovinu tog aparata nedostižna.

”Posljednjih par mjeseci Fond za zdravstveno osiguranje nam je ograničio broj usluga koje pružamo građanima Herceg Novog na teret obaveznog osiguranja, tako da u našoj ustanovi sada mogu da se liječe samo urgentna stanja. Svaki specijalistički pregled, ambulantna dijagnostika (laboratorijske analize, holter EKG-a, ultrazvuk srca, ultrazvuk štitaste žlijezde, ergometrija itd.) naši sugrađani moraju da obavljaju u bolnici Kotor”, objasnila je Vuković.

Ona je kazala da se tako višestruko povećava obim posla ljekarima u Kotoru, produžavaju liste čekanja, dok je sa druge strane Fond u obavezi da plati i putne troškove pacijentima, što ukazuje da su svi na gubitku, a najviše građani Herceg Novog.

”Brojna su urgentna stanja u medicini gdje su minuti pitanje života, a kilometri do Kotora predugi. Ne mogu da se ne zapitam koliko vrijedi ljudski život 250.000 eura koliko košta jedan multislajsni skener, 13 miliona eura koliko su nagomilani dugovi bolnice Meljine ili 25 miliona za koliko je privatizovana. Za nas zdravstvene radnike svaki ljudski život je neprocjenjiv, zato smo odabrali da se bavimo medicinom, a osjećaj humanosti i odgovornosti nas je i održao sve ove godine da ostanemo, da se borimo, da radimo svoj posao najbolje što možemo u ovako teškim uslovima”, poručila je Vukovićeva.

U bolnici radi 13 ljekara, kadar se osipa

Bolnica Meljine danas ima 155 zaposlenih, od kojih je 13 ljekara, a angažuje i oko 20 kolega konsultanata koji iz drugih zdravstvenih ustanova dolaze na ispomoć.

”Zarade zaposlenih u našoj bolnici su duplo manje nego u javnom sektoru, a osim toga one su neredovne i nesigurne. Tako da je sasvim razumljivo zašto se osipa medicinski kadar u bolnici Meljine. Nama su prijeko potrebni mladi ljekari koji će se specijalizirati u oblasti anestezije, radiologije, hirurgije, ginekologije, pedijatrije i interne medicine. Pitam se na koji način motivisati zdravstvenog radnika da dodje da radi u našoj ustanovi sem uvođenjem u sistem Javnog zdravstva i izjednačavanjem nas sa statusom zaposlenih u drugim zdravstvenim ustanovama, uz nabavku neophodne medicinske opreme i podizanjem kvaliteta medicinskih usluga”, ocijenila je Vukovićeva.

Ona je poručila da je pandemija kovid-19 ukazala na značaj zdravstvenih radnika i ustanova.

”Vidjeli smo da u Kini izgrade bolnicu za tri nedjelje, a u Crnoj Gori smo došli do toga da će se ugasiti bolnica Meljine sa tradicijom dugom 150 godina. Pitam se kome to odgovara i ko je tu na dobitku, dok je sasvim jasno da će njenim zatvaranjem izgubiti svaki građanin Herceg Novog. Najiskrenije se nadam da Vlada neće ostati nijema na sve ove probleme sa kojima se nosimo i da neće ostaviti 30.000 stanovnika Herceg Novog bez bolnice, te da će preduzeti sve neophodne mjere da ona što prije pređe u sistem javnog zdravstva”, zaključila je Vukovićeva.

Bonus video: