Učenici OŠ "Dušan Đukanović" upoznali se se autohtonim biljkama na Lukovu

Učenicu su uradili eko pano sa slikama biljaka koje rastu na prostoru Lukova i eko parolama o zaštiti životne sredine koji će biti postavljen u holu škole

1477 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Učenici Osnovne škole "Dušan Đukanović" na Lukovu, kraj Nikšića, imali su priliku da u okviru ekoloških radionica koje je vodio biolog Boro Vuković saznaju koje se to autohtone biljke nalaze u njihovom kraju, kako otpad može biti vrijedan resurs, ali i zašto je važno očuvati prirodne resurse.

Radionice su održane u sklopu projekta "Za zeleni majdan-vratimo dug prirodi" kojeg realizuje NVO "Medija tim".

"Radionice koje su se sastojale iz teorijskog i praktičnog rada imale su za cilj podizanje ekološke svijesti mladih ovog područja na teme zaštite životne sredine i očuvanja biodiverziteta", navodi se u saopštenju koje potpisuje koordinatorka projekta Snežana Danilović.

Učenicu su uradili eko pano sa slikama biljaka koje rastu na prostoru Lukova i eko parolama o zaštiti životne sredine koji će biti postavljen u holu škole.

Prema riječima Danilović, slijede im akcije čišćenja i pošumljavanja majdana na Lukovu, a doprinos će dati i učenici koji će sa roditeljima posaditi svoje drvo, a sve sa ciljem da majdan čist i zelen.

"Ovim projektom, uz implementaciju mjera tehničke i biološke rekultivacije, želimo u koordinaciji sa nadležnim opštinskim službama, dati doprinos etapnom i kvalitativnom rješavanju problema sanacije majdana. Kombinovane mjere tehničke i biološke rekultivacije doprinijele bi stabilnosti i umanjile bi proces erozije lokalnog puta na majdanu", kazala je Danilović.

Namjera im je da naprave "zelenu ogradu", tzv. "zeleni živi zid" i postave informacione table i na taj način utiču na svijest građana da ne bacaju smeće i ne odlažu otpad na pomenutom lokalitetu.

Tokom trajanja projekta NVO "Medija tim" će sprovesti kampanju "Neka bude čisto – da vozim sigurno" dijeljenje propagandnog materijala koji ima za cilj podizanje svijesti lokalnog stanovništva i učesnika u saobraćaju o značaju zaštite životne sredine i veće bezbjednosti u saobraćaju.

Projekat "Za zeleni majdan-vratimo dug prirodi" podržalo je Ministarstvo kapitalnih investicije na konkursu za NVO o zaštiti životne sredine u saobraćaju.

Bonus video: