Diskriminisani zbog ranije penzije

Dobardžić dala preporuku Skupštini da mijenja Zakon o radu na način koji neće dovesti zaposlene u nejednak položaj

2903 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zekovic
Sa jedne od ranijih sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zekovic

Diskriminisani su svi zaposleni na koje se primjenjuje Zakon o radu i to po osnovu pripadnosti grupi, što je suprotno Ustavu Crne Gore, utvrdila je zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerma Dobardžić.

Podnositeljka pritužbe prigovovorila je različitom tretmanu zaposlenih, ističući da se na nju primjenjuje Zakon o radu, shodno kojem joj radni odnos prestaje po sili zakona kad navrši 66 godina života, što smatra nejednakim i nepovoljnim tretmanom u odnosu na državne službenike i namještenike kojima, shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, radni odnos prestaje po sili zakona kad navrše 67 godina.

Ona ističe da je samohrana majka, da od svoje šestoro djece školuje troje najmlađih, te da bi joj zbog kreditne zaduženosti bila značajna još jedna radna godina.

Skupština je imala priliku da odgovori na navode iz pritužbe i iznese razloge kojima se, kao zakonodavac, vodila prilikom različitog uređenja pitanja prestanka radnog odnosa po sili zakona za zaposlene na koje se primjenjuje Zakon o radu, sa jedne, odnosno Zakon o državnim službenicima i namještenicima, sa druge strane. Međutim, Skupština se nije izjasnila ni poslije urgencije.

Zaštitnik ukazuje na mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije iz 2021. u kojem je, između ostalog, konstatovano da izmjene i dopune Zakona o radu karakteriše odsustvo javnosti kao jedan od najupečatljivijih nedostataka u samoj zakonodavnoj proceduri.

”Dakle, sam postupak predlaganja osporene odredbe Zakona praćen je izostankom javnih rasprava, te konsultacija javnosti i socijalnih partnera, što, prema mišljenju Zaštitnika bitno derogira kvalitet usvojene odredbe, pogotovo što je tom odredbom izmijenjen način prestanka radnog odnosa po sili zakona, odnosno što je veliki broj zaposlenih ostao uskraćen za mogućnost da radi do navršenih 67 godina, kako je to bilo uređeno prethodnim zakonskim rješenjem. To znači da osporena odredba utiče na socioekonomski status velikog broja zaposlenih koji će plate zamijeniti penzijom...”, navodi Dobardžićeva.

Ona je preporučila Skupštini da pristupi izmjenama Zakona o radu na način koji neće dovesti u neopravdano nejednak položaj i pravnu neizvjesnost zaposlene u odnosu na državne službenike.

Bonus video: