Na Cetinju otkriven spomenik princezi Kseniji: Žena koja je predanošću služila domovini i bila simbol njene nepokornosti

"Podizanje ovog spomenika trajno će simbolisati emancipaciju crnogorske žene"

15573 pregleda 34 komentar(a)
Sa svečanosti na Cetinju, Foto: Prijestonica Cetinje
Sa svečanosti na Cetinju, Foto: Prijestonica Cetinje

Princeza Ksenija je jedna od ličnosti crnogorske istorije prema kojoj - Cetinje posebno - izražava iskreno poštovanje i dirljivi sentiment i čiji patriotizam i odanost domovini zaslužuju poštovanje generacija, poručio je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković na svečanosti povodom otkrivanja spomenika princezi Kseniji.

Kako se navodi u saopštenju Prijestonice, ceremonija otkrivanja spomenika crnogorskoj princezi Kseniji Petrović upriličena je danas na platou ispred kuće Đukanovića u Njegoševoj ulici na Cetinju.

U saopštenju navode da je Đurašković dodao i da je Prijestonica Cetinje snažno podržala ovaj projekat.

"I djelima, a ne samo riječima, pokazala koliko cijeni velikana Dimitrija Popovića (autor skulpture princeze Ksenije), kreatora ideje podizanja spomenika Veska Pejovića i donatore skulpture", rekao je Đurašković.

Đurašković i Popović
Đurašković i Popovićfoto: Prijestonica Cetinje

Kaže i da će podizanje ovog spomenika trajno simbolisati emancipaciju crnogorske žene.

"A tako i čuvamo našu istoriju i kulturu, ali i pokazujemo poštovanje i uvažavanje jedne izuzetne žene koja je svojom predanošću služila svojoj domovini Crnoj Gori i postala jedan od simbola njene nepokornosti", zaključio je Đurašković.

Princeza Ksenija, princeza Ksenija spomenik
foto: Prijestonica Cetinje

Na svečanosti otkrivanja spomenika, kako navode iz Prijestonice, govorio je i Marko Špadijer ispred Inicijativnog odbora za podizanje spomenika princezi Kseniji, dok su balerine iz plesne škole "Mystique" simboličnim nastupom prikazale moderan život princeze Ksenije Petrović.

Bonus video: