Predsjednik MZ Lepetane: Ako bude trebalo, blokiraćemo sve što se može blokirati

Protestno okupljanje nekoliko desetina mještana Lepetana i blokadu magistrale koja je produžena u odnosu na prošlonedjeljni protest, pa je trajala pola sata duže – do 13.30 časova, obezbjeđivali su pripadnici policije

17658 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz Lepetana, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Lepetana, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.11.2022. 16:58h

Mještani Lepetana kod Tivta ponovno su danas u pet minuta prije 12 časova blokirali saobraćaj na Jadranskoj magistrali na lokalitetu Luka u Lepetanima.

Oni to rade već drugi put zaredom iz protesta zbog toga što država već desetak godina ne donosi Detaljni urbanistički plan (DUP) za to naselje čime je blokirana svaka mogućnost legalne gradnje na području Lepetana. Mještani zbog toga ne mogu valorizovati svoja imanja, niti rješavati egzistencijalna pitanja poput gradnje novih kuća. Sa druge strane, zbog nepostojanja planske dokumentacije, i Opštini Tivat su "vezane ruke" pa lokalna uprava u Lepetanima ne može da gradi nikakvu novu infrastrukturu i javne objekte.

Protestno okupljanje nekoliko desetina mještana Lepetana i blokadu magistrale koja je produžena u odnosu na prošlonedjeljni protest, pa je trajala pola sata duže – do 13.30 časova, obezbjeđivali su pripadnici policije. Zbog blokade su se u oba pravca na magistrali stvorile kilometarske kolone zbog kojih je pred kraj protesta, bilo zakrčeno čak i trajektno pristanište u Lepetanima jer trajekti koji su dolazili iz Kamenara, više nisu imali gdje da na obalu iskrcavaju automobile. Zbog toga je danas bila znatno veća nervoza građana i putnika koji su se zatekli u zaustavljenim vozilima, od kojih su mnogi i glasno protestovali, ali na sreću, nije bilo incidenata između njih i mještana na blokadi.

Okupljene mještane je podržao i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) koji je i sam došao na mjesto protesta. On je poručio da i Opština Tivat apeluje na Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU) da pod hitno počne da rješava problem nedostatka DUP-a za Lepetane jer nepostojanje planske dokumentacije ugrožava prava mještana i sprečava normalan razvoj tog dijela Tivta. On je istakao da mještani ne traže ništa drugo osim ono što im pripada kao građanima koji poštuju zakone i uredno plaćaju porez državi.

“Moram i ja da izrarim nezadovoljstvo razvojem događaja i da istaknem da nemam razumijevanje za nečinjenje MEPU u vezi svega ovoga. Mi već dvije godine da njima pričamo o ovome i ništa se ne postiže. Projektant koga su oni odabrali, već je bio završio 80 odsto posla na izradi novog DUP-a Lepetane, prije nego je MEPU iz samo njima znanih razloga, odustalo i odlučilo da to obustavi i vrati na početak. Zbog toga trpe i građani Lepetana a trpi i Opština Tivat jer bez njene greške i odgovornosti, ovaj dio našeg opštine ostaje nerazvijen.”- istaakao je Komnenović dodajuči da je blokirano sve što su planovi lokalne uprave za razvoj Lepetana i gradnju novih javnih, turističkih, sportskih i drugih sadžaja u tom mjestu, posebno na prostoru nekadašnje kasarne.

Predsjednik MZ Lepetane Đuro Grubišić kazao je da su razočarani nereagovanjem premijera Dritana Abazovića (URA) i njegove stranaćčke kolegionice, ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković-Đurović.

“Izgleda da je to neka njihova zajednička odluka, kako da ne odgovaraju na naše zahtjeve, tako i da se ne pojave na protestu na koji smo ih još prošli put pozvali. Ponovno ih pozivam da dođu, da pričamo jer smo mi razumni ljudi. Ako dobijemo neki odgovor koji makar naznačava da će se desiti neki pomak u izradu Prostorno-urbanističkog plana Tivta ili DUP-a Lepetane, mi nećemo biti na ulici nego ćemo u redovnoj proceduri sa obrađivančima tih planova se izboriti za ono što nam u našem mjestu treba. Ukoliko država koja je potpuno centralizovala oblast planiranja prostora i uzela je iz ruku lokalnih smaouporava, nastavi da nas ignoriše, mi ćemo proširiti proteste i blokade saobraćaja na magistrali će biti sve duže i duže, a pozvaćemo i sve postale građane Tivta da nam se pridruže. Ako bude trebalo, blokiraćemo sve što se može blokirati i nastavićemo da to činimo sve dok nadležni konačno nešto ne počnu konkretno da rade po pitanju DUP-a Lepetane.”- istakao je Grubišić upozoravajući da bez DUP-a nema ništa ni od gradnje obalnog šetališta od Lepetana do Donje Lastve u koje Morsko Dobro namjerava da investira nekoliko miliona eura.

Naglasio je da su za mještane neprihvatljivi “površni odgovori MEPU da nakon više od 10 godina nedonošpenja DUP-a Lepetane, navodno imaju namjeru da intenziviraju njegovo usvajnje”, kao i da su navodi ministarke Novaković-Đurović da će zahtjevi mještana Lepetana biti riješeni koriz donopšenje izmjena i dopuna plana većeg reda – Prostorno urbanističkog plana Tivta, “nisu ozbiljni jer je rok za donošenje izmjena PUP-a bio godinu dana, a to je isteklo i nije urađeno apsolutno ništa.”

“Kad, kako kaže ministarke intenzivirate ništa, onda opet dobijete ništa. Ta priča nama ne pije vodu i nastavićemo sa protestima dok ne dobijemo nešto konkretno od MEPU.”- istakao je Grubišić zahvaljujući se lokalnoj uptravi Tivta što podržava zahtjeve Lepetanaca.

Bonus video: