"Vlada da obustavi finansiranja svih projekata iz Eko fonda dok se ne nađe pravednije rješenje"

"Opština Pljevlja nije kandidovala ni jedan projekat iako je ovaj grad jedan od najzagađenijih u regionu"

5164 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg skupa građana, Foto: Goran Malidžan
Sa današnjeg skupa građana, Foto: Goran Malidžan

Vlada Crne Gore treba da obustavi finansiranja svih projekata iz Eko fonda dok se ne nađe pravednije rešenje raspodjele sredstava sa kojima raspolaže

To je poručeno sa skupa građana koje su ispred zgrade Opštine Pljevlja organizovale Nevladina organizacije Zajedno za Pljevlja i NVO Breznica.

“Budžet Eko fonda do ove godine i nije bio toliko veliki, kao što je ove godine. Bio je oko pola miliona eura, pa i nešto više. Ta sredstva su se naplaćivala od eko naknada pod sloganom zagađivač plaća. Svrha Eko fonda pored naplaćivanja eko naknade je i finansiranje ekoloških projekata koje kandiduju sve opštine. To bi bilo u redu da se svi u CG isto truju. Ali ove godine predviđeni budžet kako smo saznali je skoro devet miliona eura i to: 7,5 miliona eura od trgovine CO2 kreditima, a 2,3 miliona od EKO naknade. Ako se bilo ko od nas zapita ko je jedini u CG da plaća CO2 kredite, brzo će doći do zaključka da je to TE Pljevlja. Najveći dio od ovo 2,3 miliona opet plaćaju privredni subjekti tj. zagađivači iz opštine Pljevlja. Poštovani građani kad se sve to sabere i oduzme, preduzeća iz naše opštine u finansiranje Eko fonda učestvuju sa oko 80 odsto ili možda i više", kazao je Milovan Cerović ispred NVO Zajedno za Pljevlja.

Istakao je da Opština Pljevlja nije kandidovala ni jedan projekat iako je ovaj grad jedan od najzagađenijih u regionu.

"Nama je možda i promaklo sve ovo sa silnim milionima, ali je čudno kako je promaklo našim gradski ocima koje smo mi izabrali da nas svugdje i na svakom mjestu predstavljaju i bore se za nas i u naše ime. Je li vas sramota što četiri godine niste ništa uradili, a nećete uraditi ništa ni poslije ovog skupa. Zbog svih tih propusta, namjernih ili nenamjernih mi smo odlučili da razbijemo tišinu i ušuškanost. U pitanju je ljudi namjera da se Pljevljaci opljačkaju za 9 miliona eura. E to im nećemo dati ovoga puta. Naše je mišljenje da se svih 9 miliona opredjeli Pljevljima“, rekao je Cerović.

Sa skupa kojem je prisustvovao mali broj građana, zatraženo je da se sjedište Eko fonda iz Podgorice premjesti u Pljevlja, Zatražen je hitan sastanak kod predsjednika Opštine povodom ovog pitanja.

Eko fond, Pljevlja protest
foto: Goran Malidžan

Predsjednik NVO Breznica Milorad Mitrović kazao je da smo iše decenija svjedoci besomučne pljačke cijelog pljevaljskog kraja i građana Pljevalja i naših prirodnih dobara.

“Preživljeli smo inflaciju, guranje u ratove i međusobne sukobe, bježanje u partijske i političke podjele… sve smo to pregurali, ali smo i dalje ostali taoci zaglavljeni između borbe za goli život i interesa pojedinaca bliskih vlasti, koji su nas doveli do potpunog sunovrata, ekološkog i ekonomskog brodoloma. Preko leđa Pljevljaka su za sebe, svoje naslednike, partijske drugove, kumove i prijatelje stvorili imperije koje se mjere stotinama milijardi eura.Svi se slažu da su Pljevlja bogat kraj i da imamo mnogo onoga što drugi nemaju, ali mi smo bogati a i dalje siromašni. Siromašni zato što nas decenijama unazad pljačkaju, svaka dosadašnja vlast koja je od Pljevalja napravila najobičniju podgoričku koloniju", kazao je Mitrović.

Kazao je da Pljevlja svakoga dana imaju sve manje stanovnika i da je sve više gladnih građana.

"Korupcija, kriminal, borba za fotelje su postali svakodnevnica, digla se kuka i motika i svi odoše u politiku, jer je pored šverca cigareta, skanka i kokaina, to izgleda najunosnija grana privrede u Crnoj Gori. Svi kradu na svim nivoima. Može li se iko od nas prisjetiti koliko smo ministara, poslanika i državnih funkcionera imali iz Pljevalja u svim dosadašnjim vladama i sazivima Skupština, uključujući i onu Saveznu u zadnjih 60 godina? Da li su oni išta uradili za svoje sugrađane i grad iz koga su otišli? Mnogi su shvatili da je interes građana, njihov lični interes. Jedino što nam ostaje je da vratitimo pravdu u svoje ruke, jer jedino tako možemo onima koji ne razumiju, objasniti šta je pravda a šta nepravda, ili će im se samo kazati kad zajedno krenemo u borbu za ono što nam pripada, a što nam godinama brutalno otimaju i pljačkaju”, rekao je Mitrović.

Kazao je da danas na skupu nije video redstavnike NVO-a ni iz Pljevalja ni iz Podgorice “koji su poslednjih godina zgrnuli stotine hiljada pa i milione eura, na projektima i priči o ugroženosti građana Pljevalja”.

“Oni djeluju samo kroz projekte i priču, sve izvan toga, nije im svojstveno. Popovi pa i efendije ne samo da tvituju, pišu komenmtare po društvenim mrežama, nego su počeli i da zapošljavaju po dubini. Poslednjih godina jedni brane svetinje, drugi brane Crnu Goru i Ustav, a u stvari bi trebalo da svi zajedno branimo životnu sredinu, zdravlje građana, koje je odavno dovedeno u pitanje i interese poniženih i obespravljenih građana Pljevalja. Bolest je metastazirala i neophodan je precizan i hrabar hiruški rez, samo što ja, ni među ovim sadašnjim ne vidim odvažnog i sposobnog hirurga da napravi rez…jer nikada nisam ni čuo ni vidio, da je neko sam sebi odstranio tumor, izvadio bolesni bubreg ili operisao slijepo crijevo", kaže Mitrović.

Dodaje da znam da je najteže izabrati onoga ko će da objektivno sudi "ni po babu ni po stričevima".

"I sve su prilike da ćemo to morati sami uraditi…Danas smo ovde da naše predstavnike u Opštini, koji su plaćeni novcem građana Pljevalja i izabrani da štite interese svih nas, pitamo: “Je li ih sramota” i dokle će ovako? Imaju li oni dug i obavezu prema građanima koji su ih birali, a sve nas, imamo li mi dug prema našim precima, prema sebi, prema našoj djeci, ili ćemo, kao i do sada, mirno i spokojno posmatrati pljačku svih nas i poptpuni sunovrat i kraj”, rekao je Mitrović.

Bonus video: