Romski savjet podnio krivičnu prijavu protiv Markuša: Omalovažavao i vrijeđao dvojicu Roma zbog državnih obilježja

"Uz to objavio je fotografiju četvorogodišnje djevojčice i njenog oca S.G. iz Podgorice bez zaštite njenog lica i otvoreno je nacionalno i rasno targetirajući uz omalovažavanje po osnovu pretpostavljene političke orjentacije njenog oca"

4770 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Romski savjet
Foto: Romski savjet

Romski savjet u Crnoj Gori saopštio je da je policiji i tužilaštvu podnio prijavu protiv Jovana Markuša, jer je kako navode, 9. novembra 2022. na društvenoj mreži Tviter imao neprimjereno i rasističko ponašanje prema pripadnicima romskog naroda.

"Romski savjet je upoznao i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Sinišu Bjekovića sa javnim objavama izvjesnog Jovana Markuša, putem kojih je javno omalovažavao i vrijeđao dvojicu Roma samo zato što su istakli državna obilježja Crne Gore i zato što je objavio fotografiju četvorogodišnje djevojčice i njenog oca S.G. iz Podgorice bez zaštite njenog lica i otvoreno je nacionalno i rasno targetirajući uz omalovažavanje po osnovu pretpostavljene političke orjentacije njenog oca", navodi Romski savjet u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaju da je Markuš na društvenim mrežama, koje predstavljaju javno mjesto, objavio više objava koje omalovažavaju i ismijavaju Rome.

Jovan Markuš
foto: Romski savjet

"I nepotrebno prema njima podsticao negativno i rasističko raspoloženje samo zbog činjenice, da se isti, kao i drugi građani Crne Gore, koriste osnovnim pravima i slobodama što uključuje i pravo na slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja. Činjenica da su određeni Romi pristalice neke od partija ili imaju bilo koja sopstvena uvjerenja na bilo koji način ne treba i ne smije da se koristi za njihovo nipodaštavanje, a njihov lični izbor i opredjeljenje predstavlja kao manje važan i vrijedan u odnosu na bilo čije drugo mišljenje ili opredjeljenje", kažu iz Romskog savjeta.

Navode i da Markuš za Rome koristi i neprimjeren i neosnovan naziv koji i vrijeđa - nazivajući ih "Romiti".

"U sklopu fotografije na kojoj su dvojica Roma sa vidljivim crnogorskim državnim simbolima objavio je i fotografiju izvjesne porodice Petrović Njegoš tvrdeći, bez ikakvog razloga i razumnog opravdanja i osnova, da 'Romiti' navodno 'brane Crne Goru' od te porodice i da toj porodici bilo šta sprečavaju ili ne dozvoljavaju. To nije istina. Kao što ova porodica ima pravo na svoja uvjerenja tako i Romi imaju pravo na sopstvena pri čemu na bilo koji način nijesu osporavali prava drugima, čime Markuš manipuliše i tako podstiče antiromsko raspoloženje u kontekstu već prisutnih društvenih podjela u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Jovan Markuš
foto: Romski savjet

Da su mladići drugačije boje kože, kažu iz Romskog savjeta, i da nijesu istakli simbole države u kojoj žive i koju očigledno poštuju, Markuš ih ne bi ismijavao i javno omalovažao niti proglašavao drugorazrednim i manje bitnim u odnosu na druge.

"Žao nam je što Markuš, kao javna ličnist i intelektualac, ovom prilikom zloupotrebljava i imena i integritet osoba iz časne porodice Petrović Njegoš, prema kojima iskazujemo naše puno poštovanje, bez ozbira na njihova politička, vjerska ili etnička opredjeljenja. Romski savjet u Crnoj Gori je snažno posvećen zaustavljanju i sankcionisanju izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje kao i remećenju javnog reda i mira koje se zasniva javnom ismijavanju i drskom ponašanju prema Romima".

Bonus video: