Ministarstvo i CANU potpisali sporazum o saradnji

Ministarka Biljana Šćepanović poručila je da je za razvoj nauke u našoj državi neophodna "realna saradnja" tih institucija

3867 pregleda 2 komentar(a)
Ministarka Šćepanović i predsjednik CANU Dragan Vukčević, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Ministarka Šćepanović i predsjednik CANU Dragan Vukčević, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, kao dvije krovne državne institucije na polju nauke, obilježile su današnji Svjetski dan nauke potpisivanjem sporazuma o saradnji.

Resorna ministarka Biljana Šćepanović poručila je da je za razvoj nauke u našoj državi neophodna "realna saradnja" tih institucija.

"Nauka proširuje naše razumijevanje planete koja je naš dom, te je moramo poštovati kako bi nam život na njoj bio ne samo udoban, već i moguć. Osnovne odnosno fundamentalne nauke, kako im samo ime kaže, osnov su za sve ostale grane i pravce naučnih istraživanja, što se preslikava na razvoj i napredak u svim oblastima života - medicini, industriji, poljoprivredi, emergetici itd. Bez fundamentalnih nauka i čvrstog oslonca u njima, odnosno na njima, ne možemo razvijati primijenjene nauke", saopštila je Šćepanović.

Kazala je da ministarstvo i CANU imaju svoj domen, svoje nadležnosti i pravac djelovanja, a da preplitanje tih pravaca, i to prevashodno u oblasti fundamentalnih nauka, sinergija svih potencijala donosi pozitivnu energiju naučnoistraživačkoj zajednici, doprinosi povoljnosti ambijenta za naučnoistraživački rad, što sve rezultira društveno ekonomskim napretkom Crne Gore.

Bonus video: