Obuka za ljekare na temu prevencije karcinoma grlića materice

"Projekat ima za cilj unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva"

2011 pregleda 0 komentar(a)
Sa obuke u Kolašinu, Foto: NVO Fors Montenegro
Sa obuke u Kolašinu, Foto: NVO Fors Montenegro

U Kolašinu je održana trodnevna obuka za ljekare na temu prevencije karcinoma grlića materice kojoj je prisustvovalo 20 ljekara iz Crne Gore i Srbije, a predavač je bio prof. dr Živko Perišić, specijalista ginekologije, sa dugogodišnjim iskustvom na mjestu načelnika Odjeljenja za ranu dijagnostiku karcinoma u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front" u Beogradu.

Obuka je organizovana u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji”.

„Projekat ima za cilj unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva“, saopštili su iz NVO „Fors Montenegro“ koja pomenuti projekat realizuje u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar.

Glavne projektne aktivnosti uključuju organizovanje preventivnih pregleda, nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge za medicinsko osoblje na teme vezane za prevenciju, dijagnostiku i liječenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, preventivne preglede dojki i ginekološke preglede...

Kolašin obuka za ljekare
foto: NVO Fors Montenegro

Ovaj dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 1. decembra 2021, se sprovodi u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori i Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji.

Projekat finansira Evropska unija, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Njegova ukupna vrijednost iznosi preko 352.000 eura, od čega EU finansira skoro 250.000 eura. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi preko 227.000 eura, od čega je doprinos EU preko 144.000 eura.

Bonus video: