Delegacije UK, SAD i Crne Gore obilježile Dan sjećanja

Britanska ambasadorka Karen Madoks je rekla da skup 11. novembra ima za cilj da se sjetimo "kao što to svake godine radimo u Ujedinjenom Kraljevstvu, onih koji su dali svoje živote boreći se za mir i slobodu"

2030 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Delegacije Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, povodom 11. novembra Dana sjećanja, položile su vijence na spomenik koji je u Tološima podignut 2009. godine u ime stradalih avionskih posada Saveznika koje su dale život za slobodu u periodu od 1939. do 1945.

Delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva predvodili su Karen Medoks, britanska ambasadorka u Crnoj Gori; potpukovnik Timoti Vajt-Bojkot, vojni ataše i major Imran Ahsan, zamjenik vojnog atašea. Na čelu delegacije Crne Gore bili su rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić; Krsto Perović, državni sekretar i potpukovnik Željko Radulović, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, dok je na čelu delegacije SAD-a bio Kris Karber, otpravnik poslova u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država uz potpukovnika Alan Griskeviča, vojnog atašea.

Britanska ambasadorka Karen Madoks je rekla da ovaj skup 11. novembra ima za cilj da se sjetimo "kao što to svake godine radimo u Ujedinjenom Kraljevstvu, onih koji su dali svoje živote boreći se za mir i slobodu".

Medoks je podsjetila da je ovaj spomenik posvećen američkim i britanskim vazduhoplovnim snagama koji su poginuli s ciljem mira i slobode tokom Drugog svjetskog rata.

"Na današnji dan, takođe se sjećamo našeg naroda i naših saveznika koji nastavljaju da se bore za mir i slobodu i danas - uključujući naše prijatelje iz Ukrajine. Sjećamo se kako bi buduće generacije zapamtile i razumjele zbog čega je važno boriti se za mir", kazala je Medoks.

Otpravnik poslova u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, Kris Karber je rekao da nas priznanja žrtvovanja veterana naših zemalja podsjećaju na to da Crna Gora, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države snažno dijele vrijednosti slobode i nezavisnosti.

Dan sjećanja
foto: Gov.me

"Zarad sjećanja na njih i zarad budućnosti naše djece, evropski i američki saveznici nikada neće ustuknuti u odbrani zajedničkog cilja, a to je Evropa koja je jedinstvena, slobodna i u kojoj vlada mir“, kazao je Karber.

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, istakao je da mu je čast biti na tom mjestu u danu posvećenom razmišljanju i sjećanju na žrtve koje su za slobodu podnijeli saveznički piloti.

Dan sjećanja
foto: Gov.me

On je kazao da je važno sa pijetetom se sjećati i stotina hiljada civila koji su nevini dali živote, kao i vojnika koji su se herojski borili u bitkama za odbranu i slobodu svojih domovina u I svjetskom ratu od 1914. do 1918.

"Crna Gora, kao saveznička zemlja, uvijek je bila posvećena odbrani slobode koju uživamo danas. Imajući u vidu globalno bezbjednosno okruženje, želim da naglasim da je više nego ikad neophodno učiti na lekcijama iz istorije i zajednički raditi na očuvanju svjetskog mira i stabilnosti. Na Dan sjećanja, naše misli posvećene su ogromnoj cijeni rata i danku koji uzima, ne samo onima koji su pali za slobodu, već i onima koji su joj služili", kazao je Adžić.

Bonus video: