Šćekić sa ambasadorom Rumunije: Iskustva prijateljskih zemalja značajna za zdravstveni sistem

Za sve konkretne aktivnosti, prema riječima Šćekića, potrebna je adekvatna zakonska regulativa, te da je Ministarstvo zdravlja pripremilo novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji će urediti sve procedure u oblasti zdravstva

4907 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Rumunija i Crna Gora imaju prijateljske i kvalitetne međudržavne odnose, a u narednom periodu dodatno će unaprijediti saradnju u oblasti zdravstva, zajednička je poruka sa sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Viorelom Mateijem Arteleanonom.

"Upućujući riječi zahvalnosti rumunskom narodu na dosadašnjoj pomoći, naročito u vrijeme pandemije Kovid 19, ministar Šćekić je kazao da je upravo taj period pomogao da se iskristališu nedostaci zdravstvenog sistema i da je Ministarstvo zdravlja, kroz ozbiljan reformski proces koji je već pokrenut, riješeno da otkloni sve nedostatke i unaprijedi postojeće servise, s ciljem adekvatne i kvalitetne zdravstvene zaštite", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Šćekić je kazao da nakon više decenija, koliko nije izgrađen ni jedan ozbiljniji zdravstveni objekat, nedavno je počela izgradnja klinika za mentalno zdravlje, za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, a da je u planu ili je već počela rekonstrukcija velikog broja bolnica i domova zdravlja.

Za sve konkretne aktivnosti, prema njegovim riječima, potrebna je adekvatna zakonska regulativa, te da je Ministarstvo zdravlja pripremilo novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji će urediti sve procedure u oblasti zdravstva.

Šćekić je kazao da su nam za tako obiman i odgovoran posao od velike pomoći iskustva prijateljskih zemalja, kao što je Rumunija i da je svaki vid pomoći značajan.

"Ambasador Arteleanon je upoznao ministra Šćekića sa načinom organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema u Rumuniji, ističući spremnost da se pruži podrška Crnoj Gori u određenim oblastima zdravstva, prije svega telemedicini, digitalizaciji, kao i farmakologiji", piše u saopštenju.

Na sastanku je, kako su saopštili iz Ministarstva, bilo riječi i o mogućnosti edukacije kadra, kroz razmjenu znanja i iskustava crnogorskih i rumunskih ljekara.

Bonus video: