"Pažnja, pažnja!"

Projekat o bezbjednosti djece u saobraćaju "Neko misli na vas" realizuje udruženje Pčelica pod pokroviteljstvom kompanije Jugopetrol uz podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva unutrašnjih poslova
77 pregleda 0 komentar(a)
neko misli na vas, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
neko misli na vas, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 27.09.2017. 11:06h

Učenici osmog razreda OŠ "Dušan Korać" u Bijelom Polju Milena i Emir od danas su bogatiji za nova znanja.

„Zato što sam danas naučila dosta stvari o saobraćaju kako se ponašati u saobraćaju kao pješak i kao biciklista“, rekla je Milena Piper, učenica OŠ "Dušan Korać".

„Naučio sam kako se ponašati kao biciklista. Naši vozači u gradu su pristojni i polako voze. Prvo trebamo pogledati sa strane ima li neko na desnu stranu pa lijevu, pa tek onda preći, takođe da ne gledamo na telefone i bez slušalica u uši“, kazao je Emir Balijagić, učenik OŠ "Dušan Korać."

A sve to zahvaljujući projektu "Neko misli na vas" koji realizuje udruženje Pčelica pod pokroviteljstvom kompanije Jugopetrol uz podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva unutrašnjih poslova. Akcenat je na bezbjednosti djece u saobraćaju. Nakon ranije organizovanih radionica za mlađi uzrast na ovu temu počela su stručna predavanja za učenike od petog do devetog razreda i srednjoškolce.

„Danas djeca imaju priliku da uče o tome kako da se ponašaju u saobraćaju odnosno kako da budu savjesni pješaci kada dolaze do škole i kada se vraćaju od škole do kuće kako da brinu o svojim drugarima. Ona guranja na ulici su jako popularna i druženja u tom uzrastu tako da ćemo se potruditi da im skrenemo pažnju na te nepravilne oblike ponašanja koji mogu izazvati neprijatne situacije odnosno nezgode na kolovozu“, kazala je Đuldana Bero iz NVO Pčelica

Pravila ponašanja moraju se pridržavati svi učesnici u saobraćaju, tvrde predavači. Za đake OŠ "Dušan Korać" imaju savjet.

„Pažnja, pažnja i uvijek neko planiranje. Planiranje puta od kuće do škole,planiranje svog ponašanja u prevoznom sredstvu,planiranje igranja i uvijek moraju da znaju gdje se može šta raditi da bi se ispoštovala bezbjednost i da bismo mi kao roditelji i kao neko ko je zadužen za njihovu bezbjednost bili sigurni da im se neće ništa dogoditi u saobraćaju," kazao je Srećko Kljajić, magistar saobraćaja.

Priliku da saznaju pravila ponašanja u saobraćaju kroz projekat "Neko misli na vas" imaće i učenici škola u Kolašinu, Danilovgradu i Tuzima do kraja godine.