Eko-fond: Opština Pljevlja nije kandidovala nijedan projekat

Iz Eko-fonda kazali da Opština nije učestvovala ni na javnom konkursu koji je taj fond raspisao za sanaciju neuređenih odlagališta otpada

2097 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović

Iz Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond) saopštili su da Opština Pljevlja nije kandidovala za finansiranje nijedan projekat od važnosti iz oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena i unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora za 2023. godinu, niti učestvovala na javnom konkursu koji je taj fond raspisao za sanaciju neuređenih odlagališta otpada, takozvanih "divljih" deponija.

Juče su nevladine organizacije "Zajedno za Pljevlja" i "Breznica" održale skup ispred zgrade Opštine, sa kojeg je poručeno da bi Vlada trebalo da obustavi finansiranja svih projekata iz Eko-fonda, dok se ne nađe pravednije rješenje raspodjele sredstava kojima raspolaže.

"Godišnjim i finansijskim programom rada, koji je dostupan na zvaničnoj stranici Eko-fonda, obezbjeđuje se planiranje aktivnosti za 2022. godinu u cilju ostvarivanja osnovne djelatnosti Društva, kao i adekvatne pripreme finansijskog plana kojim se obezbjeđuje planiranje troškova rada i finansiranje pripreme, sprovođenja i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, borbe protiv klimatskih promjena, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije", pojasnili su iz fonda u saopštenju.

Shodno tome, kako navode, planirana finansijska sredstva kojim bi raspolagao Eko-fond za 2022. bazirani su na godišnjim naknadama po osnovu rješenja koje izdaje Agencija za zaštitu životne sredine na osnovu uredbe o visini naknada, načinu obračuna i plaćanja naknada zbog zagađivanja životne sredine, kao i naknadama o dodjeli emisionih kredita po osnovu Uredbe o aktivnostima odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte za koje se izdaje dozvola za emisiju efekta staklene bašte.

Međutim, ističu iz Eko-fonda, odnos planiranih i realizovanih prihoda shodno frinansijskom planu se ne poklapa imajući u vidu činjenicu da se do današnjeg dana nije desio nijedan priliv sredstava - po oba osnova - za poslovnu 2022. godinu.

Napominju i da se u prethodnom periodu "intenzivno radilo i radi" na otklanjanju svih tehničko-pravnih barijera, u saradnji sa nadležnim institucijama kako bi se omogućio nesmetani priliv sredstava ka Eko-fondu.

"Bez obzira na ovu činjenicu, a imajući u vidu da lokalne samouprave vrše poslove koji se odnose na uspostavljanje sistema zaštite i unapređenja životne sredine na svojoj teritoriji, predlaganje i sprovođenje mjera, izradu i praćenje implementacije planova, odobrenih programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, klimatske promjene i energetske efikasnosti, Eko-fond je u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore uputio zahtjev lokalnim samoupravama da dostave informacije o projektima koji su od važnosti za lokalne samouprave iz oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena i unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora za 2023. godinu, a kojima bi se doprinijelo ispunjavanju mjera propisanih nacionalnim strateško-planskim dokumentima, kao i međunarodno preuzetim obavezama.

"Opština Pljevlja nije kandidovala niti jedan projekat od važnosti iz oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena i unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora za 2023. godinu, niti učestvovala na javnom konkursu koji je Eko-fond raspisao za sanaciju neuređenih odlagališta otpada (tzv.divljih deponija). Posebno želimo naglasiti i činjenicu da je Vlada Crne Gore 2019. godine donijela odluku o visini, načinu plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine Opštine Pljevlja kojom se propisuje obaveza plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za pravna lica koja na teritoriji opštine Pljevlja obavljaju djelatnosti u vezi sa proizvodnjom energije i ekstraktivnu industriju, koje negativno utiču na stanje životne sredine. Prihodi ostvareni po osnovu ove naknade (između 2,5 i 3 miliona eura) pripadaju budžetu lokalne samouprave i moraju se namjenski koristiti za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji jedinice lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

Kazali su da Eko-fond, u obavljanju svoje djelatnosti, primjenjuje načela transparentnosti i javnosti, objektivnosti i odgovornosti u odlučivanju i primjene priznatih standarda dobre prakse.

"Internim aktima Društva kao korisnici sredstava pored privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica registrovana u skladu sa zakonom, lokalnih samouprava, organa državne uprave i ostala druga samostalna pravna lica koja se finansiraju iz budžeta države, prepoznate su i nevladine organizacije, i fizička lica, koja imaju sjedište, odnosno prebivalište na teritoriji Crne Gore. Stoga, pozivamo sve nevladine organizacije da kroz zajedničku saradnju i aktivnosti doprinesemo zaštiti i očuvanju životne sredine, primjeni mjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

"Razlog ovog saopštenja leži u negativnom kontekstu i prikazivanja rada Eko-fonda, a sve na osnovu neutemeljenih i nepotkrijepljenih konkretnih činjenica", zaključuju iz Eko-fonda.

Bonus video: