Komentarima vrijeđana poslanica Sekulić

Zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić dala preporuke portalu “Volim Podgoricu” i policiji

11239 pregleda 9 komentar(a)
Pojedini komentari izazvali veliku uznemirenost: Sekulić, Foto: BORIS PEJOVIC
Pojedini komentari izazvali veliku uznemirenost: Sekulić, Foto: BORIS PEJOVIC

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda preporučila je Upravi policije da nastavi sa radnjama u cilju identifikovanja i procesuiranja osoba koje su širile mizogini i seksistički govor na račun poslanice Dragice Sekulić na Fejsbuk stranici portala “Volim Podgoricu”.

Institucija Zaštitnika istakla je oko 40 uvredljivih komentara na račun poslanice ispod teksta pod naslovom “Uz blagoslov popa, ako izabereš da rodiš u određenoj opštini dobićeš 500 ili 1000 eura”.

”Sporni komentari sadrže stigmatizujuće izjave prema osobama ženskog pola, gdje je isključivi cilj omalovažavanje žena, posebno u kontekstu ostvarenja u ulozi majke. Uvredljivi i ponižavajući komentari vrijeđaju čast, ugled i dostojanstvo Sekulić koja je javna ličnost - poslanica u Skupštini i spadaju u primjere netolerantnog, stigmatizujućeg, mizoginog i diskriminatornog govora u javnom prostoru, koji kao takvi nijesu doprinijeli argumentovanoj raspravi po osnovu predmetne teme”, navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika Nerme Dobardžić.

Uvredljivim komentarima na društvenim mrežama, prema mišljenju zaštitnika, promoviše se seksizam, mizoginija, rodni stereotipi i uopšte diskriminacija prema ženama u javnom i profesionalnom životu.

”Takve poruke negativno utiču i na druge žene i obeshrabruju ih da se aktivno uklјuče u javni i politički život, jer rizikuju da budu izložene mizoginim i seksističkim uvredama u medijima, ali i u zajednici, onda kada se njihovi stavovi ne poklapaju sa stavovima drugih pojedinaca ili grupa”, navodi Dobardžić.

Poslanica Demokratske partije socijalista je službenicima kazala da su, između ostalog, pojedini komentari kod nje izazvali veliku uznemirenost, strah, kako za nju tako i za njenu porodicu i da iste doživljava kao veliku uvredu, koja joj je nanijeta kao javnoj ličnosti. Takođe je navela da posebno smatra odgovornom glavnu i odgovornu urednicu portala.

Komentari su, ističe se u mišljenju, u međuvremenu obrisani.

Iz Uprave policije su kazali da su policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica po prijavi identifikovali 35 građana, od kojih je 13 sa teritorije glavnog grada i protiv svih je podnesena prekršajna prijava, dok je preostalo 22 građana sa teritorije drugih opština, odnosno odjeljenja bezbjednosti policije, kojima su spisi proslijeđeni na dalji rad i postupanje.

Dobardžić je dala preporuku portalu “Volim Podgoricu” da ubuduće kontroliše i moderira komentare kako bi se spriječilo objavljivanje stavova koji izazivaju, šire, podstiču i pravdaju mizogini, seksistički govor i diskriminaciju žena po osnovu pola, kao ličnog svojstva.

Preporuka UP je i da ubuduće u eventualno sličnim situacijama prilikom kvalifikovanja prekršaja ima u vidu i odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, kojim je govor mržnje predviđen kao poseban oblik diskriminacije.

Bonus video: